Лечков без лична карта в съда, а-ха да не го пуснат

Крими

29-01-2013, 12:22

Снимка:

BurgasUtre, архив

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Делото за злоупотреба със служебно положение се гледа в Бургас за втори път

Липсата на документ за самоличност за малко да спъне старта на делото срещу Йордан Лечков в Бургаския апелативен съд днес.

Екскметът на Сливен се яви в палатата заедно със защитника си, на чиито документи в крайна сметка бе вписан, за да бъде допуснат в залата от съдебната охрана. Той бе спрян още на входа, където по правилник след преминаване през металодетектора, трябва да се покаже и документ за самоличност. Футболната легенда обаче не разполагаше с такъв и за малко да не бъде допуснат по-нататък.

Бившият сливенски кмет се изправи пред състав на апелативния съд, тъй като според прокуратурата настанил общинска охранителна фирма в бивш военен имот и така довел до загуби за общината.

Делото приключи на първа инстанция с наказание 2 г. и 6 м. условно с 3-годишен изпитателен срок по обвинение за злоупотреба със служебното положение. Според магистратите с действията си Лечков довел до ощетяване на общината. Това бе второ разглеждане на казуса на първа инстанция след като миналия март Бургаският апелативен съд отмени 3-годишната условна присъда и върна процеса за ново разглеждане. 

От новата присъда на окръжните магистрати недоволни останаха както прокуратурата, така и защитата и така делото пристигна за втори път в Бургас днес по протест и жалба на двете страни.

"Не смятам, че случаят е особено тежък и поддържам частично протеста на окръжния прокурор, не споделям и искането, че наказанието следва да бъде ефективно", заяви днес в съда наблюдаващият делото прокурор Димитър Диамандиев.

Според държавния обвинител подходящо е наказанието 3 г. лишаване от свобода с 5 г. изпитателен срок.

Пълно оневиняване поиска от съда защитата на Лечков. Според адв. Иван Ангелов основно действащо лице при решението да се настани охранителната фирма в имота е на местния Общински съвет, а не на кмета. "В най-лошия случай подсъдимият Лечков не се е противопоставил като е видял, че тези територии се заемат, но фирмата е на подчинение не на кмета, а на ОбС", заяви юристът. 

"Община Сливен бе новатор за връщането на бивши военни имоти на местната администрация или предоставянето им за ползване. Като кмет още от 2004-а ясно и съзнателно съм подхождал това да се случва и сега почти всички военни имоти на територията на общината са върнати или предоставени за ползване, Въпросният военен имот беше възстановен и с отпаднало предназначение, а с решението на ОбС за настаняване на охранителната фирма там, нито една керемида не е била открадната от ромски набези. Освен това след решението на ОбС кметът няма право нито да настанява, нито да изкарва хора оттам, освен ако не получи сигнал по надлежния ред", заяви Лечков пред магистратите. Той обясни, че е невинен и помоли съда за оправдателна присъда. 

Решението ще стане ясно до месец.