Топ инструктор разкри на стопани как да говорят с кучето

Мисия Бургас

31-01-2013, 12:29

Снимка:

авторът

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Топ инструктор учи как да тренираме кучето на двудневен семинар

След успеха на първия подобен семинар в Медово, организаторите готвят следващия през март

Изкусни техники и много полезни съвети получиха собственици на кучета от топ инструктора и международен съдия към Българската републиканска федерация по кинология Антоан Хлебаров, който бе лектор на двудневен семинар в Медово.

Първото по рода си събитие в Бургаско премина изключително успешно и организаторите вече се готвят за следващото издание. То е планирано за края на март и още отсега доволни от семинара стопани заявиха, че ще се запишат и за него, за да научат още повече техники в грижите и обучението на животните си.

“Веднага щом научих за семинара, реших да се включа. Мислех си, че много неща знам, но тук, на семинара, установих, че не е така. Много нови неща научих както за храненето, така и за възпитанието и отношенията куче-стопанин”, разказа пред Burgasutre Елена Кръстева от Бургас, собственик на очарователната голдън ретривърка Нала.

Тя със задоволство откри, че 5-годишната й питомка много бързо възприема нови команди дори подадени от непознат за нея човек.

Заедно с Нала лекторът Антоан Хлебаров демонстрира техники в обучението и как бързо да научим кучето на командите “Седни”, “Легни”, “Ела при мен”.

Друг плюс на семинара за Елена е срещата със съмишленици и завързването на нови и добри познанства с други стопани на кучета.

Специалистът подчерта, че основата в обучението е да не стресираме животното, да “уцелваме” момента на награждаването и винаги да приключваме дневната доза учене с успешен номер. “Не бива да се дават наградки твръде често, така кучето ще се прехрани и няма да има стимул да изпълнява след това, ако обаче наградите са през по-голям интервал, животното ще се изнерви и също няма да иска да изпълнява”, обясни Хлебаров.

“Исках да науча нови неща, смятам, че успях, кучето ми е послушно, но освен основните команди да сяда, да идва при мен, не съм го учила, сега ще мога да включа нови техники в обучението му, научих полезни “хитринки”, за които дори не съм подозирала”, обясни собственичката на 4-годишното хъски Майк Невена Ковачева.

Антоан Хлебаров: Кучето не говори нашият език, трябва ние да научим неговия


Г-н Хлебаров, какво трябва да знаят собствениците на кучета преди да започнат обучението на своя любимец и задължително ли е да използват професионалист за това?

Не е задължително да използват инструктор, но е по-добре. Може би най-добрата комбинация е да се ползва консултация от професионалист и след това сам собственикът да се занимава.

Тук, на семинара програмата ни е разнообразна, за да може да дадем основните насоки. Първия ден се занимавахме с анатомията на кучето, стандарта, как се участва на изложби. Днес показваме най-основните техники за общо послушание на кучето, така че то да е под контрол през цялото време, с което се избягват всякакви потенциални конфликти и агресия на животното.

Накрая това, което правим е да сложим основите на спорта с кучета – аджилити, прескачане на препятствия, слалом, минаване през тунел.

Има ли кучета, които просто не могат да бъдат научени?

Всяко куче е достатъчно схватливо, за да се справи, стига правилно да му се покаже на негови език какво се иска от него, да се поощри с награда, с положителна емоция.

Очовечаването на кучето е грешен подход. Кучето е животно, то си има свой начин на комуникация, не разбира какво му се казва, а ние хората се опитваме по най-неправилния начин да му говорим, и очакваме то да разбере.

“Ела при мен”, ако някой ви заговори така на китайски, няма да бъде разбран, но ако го каже и ви дръпне за ръката, ще стане ясно какво се иска от вас. Така е и с кучето. Освен това кучетата са много емоционални.

При тях е много важно как ще се отнесе човекът с него. За едно куче най-голямата награда не е храната и играчката, а е похвалата и то бурно изразената. И най-голямото наказание е да го игнорираш. Ако човек си даде сметка за това, тогава нещата се получават.

В тази връзка има ли истина в твърдението, че кучетата правят бели вкъщи, за да им се обръща внимание?

Да. Kучетата не разбират, че това, което правят е лошо или добро. И ако вследствие на едно такова поведение, ти му обърнеш внимание, това за него е нещо полезно, и утре пак ще го направи.

Как да тушираме такова поведение?

Наказанието не работи, ако е след време, защото кучето не свързва едното с другото, то няма асоциативно мислене. Затова трябва, когато ни няма вкъщи да създадем на кучето друго занимание. Вместо обувките да предложим нещо друго – кокал или гумена играчка. В случай, че продължава въпреки опитите да яде обувки, това означава, че животното е разбрало, че когато прави това, вие му обръщате внимание.

Просто и логично от гледна точка на кучето. Правилното поведение е не да се караме, а напълно да игнорираме животното. Така то ще разбере, че това поведение не му носи дивиденти и ще го прекрати.

Говорите за състезания и участие в спорт с кучета, а в същото време често има призиви да не се търси породисто животно на всяка цена, а да се осиновяват безпородни кучета. Не си ли противоречат двете неща?

Всъщност е точно обратното. За участие в състезания няма изискване кучето да е породисто. Такива се провеждат навсякъде – в София има такива, в Хелзинки имаше световен шампионат, титлата там бе за безпородно куче. Така че ходенето по състезания и спорта изобщо не означава, че кучето задължително трябва да е породисто.