Приморско и Китен стягат нови протести, не искат фермата за риба

За ситуацията ще бъде уведомен Министерски съвет и ще бъде поискано промяна в законодателството

Рибарите в Приморско и Китен се стягат за протести от понеделник. Това съобщи Петко Димитров от местното рибарското сдружение. Както Burgasutre писа рибарите са силно притеснени от намерението на варненска фирма да изгради ферма за отглеждане на дъгова пъстърва в морския залив.

"Ние просто взимаме мерки, защото ще бъде изпълнен проекта. Проектът ще се изпълни без нашата воля и без знанието на общинска администрация. Всъщност те са уведомени, но само ги уведомяват. Оглеждането на пъстървата изкуствено предполага замърсяване на водите. Те са разположени точно в залива, в акваторията на Приморско. Това предполага срив в туризма, рибарството и хората се чудят какво да правят. То не става въпрос само за изкуствено отграждането на пъстървата, а говорим и за мидените инсталации. Всички тези съоръжения са поставени непосредствено до брега и променят миграцията и поведението на рибата, и това се отразява и на риболова и туризма", каза Димитров, предаде радио "Фокус".

Той допълни, че за ситуацията ще бъде уведомен Министерски съвет и ще искат промяна в законодателството. Рибарите ще настояват подобни съоръжения да се изграждат едва след съгласуване с общината, тъй като в момента режимът е само уведомителен. Изпратена е протестна декларация, уведомена и иБасейнова дирекция за нежеланието на местните хора в акватория на залива на Приморско да бъде изградено такова съоръжение. Димитров допълни, че е възможно от понеделник да предприемат реални протестни действия.

Има вероятност Асоциацията на Черноморските общини да внесе предложение за промяна в закона за аквакултури.

Това каза кметът на Приморско, д-р Димитър Германов по повод общественото недоволство, което предизвика новината, че в залива на Черноморския град ще се изгражда ферма за пъстърва от варненска фирма.
"Мястото където ще бъде позиционирана тази ферма за пъстърва се намира точно в залива на Приморско и Китен. Независимо, че е на близо 2 мили от самия бряг, садките, които ще бъдат използвани, ще се озоват на входа на залива", обясни Германов. Според него, това би се отразило негативно върху пристанището, което се намира на територията на Приморско и което е в процес на преотстъпване за ползване от общината, тъй като все още е държавна собственост.
Проектът подлагал крак и на идеята на местната администрация да развива туризма. Преди дни множество жители на Китен и Приморско организираха протест срещу изграждането на фермата за дъгова пъстърва. Те се заканиха, че ще блокират и пътя за Царево ако исканията им не бъдат взети под внимание. На организираният протест имаше не само рибари, но и граждани, представители на туристическата камара и тази на търговците.
"Това е вратата на Приморско и Китен. Изграждането на толкова големи съоръжения би затворило достъпа до тази територия. Лично аз смятам, че това не е правилното място за изграждането на ферма за аквакултури. Би следвало да бъдат на друго място, където по никакъв начин няма да пречат на намерението за развитието на туризъм в община Приморско или рибарството като поминък на населението", категоричен бе Димитър Германов.
Той подкрепя изцяло жителите на Приморско. По думите му, местните вече имат горчив опит с такъв тип ферми за аквакултури. "Визирам мидените полета, които се намират в залива Мириус край Приморско. Той е един от най-красите в района. Оказа се, че сега мястото е недостъпно за рибарите. Не желаем това да се случи и в основния залив на Приморско", допълни градоначалникът.
Местната администрация ще реагира по законовия ред. Според Германов, всички държавни институции, които имат отношение по въпроса, са информира. "Обърнали сме се и към "Басейнова дирекция" - Варна. Свързахме се и с колегите от Асоциацията на Черноморските общини с идея да внесем предложение за промяна на закона за аквакултури. Искаме общините също да участват в процесите по отдаване на тези територии, които са държавни, защото това е свързано с развитието и на сухите територии. Към момента общините биват само информирани и нямат право да вземат становище", каза още Германов.
В Общия устройствен план на Приморско е заложено изграждането на яхтно пристанище на тази територия. Според кмета, ако се стигне до изграждането на фермата за пъстърва тази идея няма да може да бъде реализирана. "Едното не кореспондира с другото. Разликата се вижда – желанието за развитие на общината и желанието на бизнеса да печели", допълни Димитър Германов.