Коя чушка е по-люта, кое вино е по-пивко... в Хухла

Региони

09-02-2013, 10:32

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Мултинационален Трифон Зарезан ще има днес в Родопите

Мултинационален Трифон Зарезан ще има и тази година в Родопите. Поредното издание на Зимните мистерии ще събере днес край огъня на площада, а и в кръчмата в ивайловградското село Хухла - българи, гъри и турци.

Бузуки, акордеони и китари ще огласят празника в мистичното родопско село, чийто инициатор и организатор е писателят и издател Иван Бунков.

Народният празник ще започне със зарязване на лозето, последван от жребий за новия Трифон Зарезан. После ще има надпяване на Мъжка вокална група с каба гайда от Златоград и на групата на тракийското дружество в Ивайловград.

Веднага след това е отредено място на поезията – от поети с китари от София и цялата страна, а след това идва наддумването – говорещо издание на вестник "Каунь".

На празника ще има международен конкурс за най-добро домашно вино със специално жури от фондация "Култура на виното". Готвене на открито, състезание – десет пилета под тенекия, извън конкурса: открийте най-добрите домашни туршии, най-лютите чушки и най-добрата лютеница, а също - луканки на шиш, сланина на шиш, ситни хухленски шишчета, тиквеник, баници, смок /вита баница/ - са само част от изкушенията.

Ще се пие и вино: "всеки своето да хвали и от чуждото да пие колкото си иска" е мотото на празника.