12 танцьори показват 12-те части на душата в спектакъла I wish

Бургас Лайф

15-02-2013, 06:03

Снимка:

Йосиф Аструков

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дигитално огледало и вълшебна лампа във "Включи града"

Представлението е дело на талантливата Петя Стойкова, идва в Бургас на 27-ми

Зрелищен танцов спектакъл, дело на талантливата бургазлийка Петя Стойкова, ще бъде представен премиерно в Бургас на 27 февруари.

В него участват 12 артисти, които символизират всяка една от 12-те части на душата, каквото гласи старо езотерично поверие.

Техните танци повеждат зрителите през едно изненадващо пътуване за желанията, силата на мисълта и същността на човешката душа, обясни пред Burgasutre Петя Стойкова.

Тя създала хореографията по покана на студенти от НАТФИЗ, които представили спектакъла в свой дипломен проект. И така след редица успешни представления в София, "I wish" ще бъде представен и в Бургас.

"Той разказва за това как материята поглъща душата, темата за мен е много актуална. Опитвам се да покажа пътуването на душата от светлината до материята, като всъщност моята идея е, че желанията, които имаме създават действителността. Ключов момент е, че това, което мислим и това, което желаем създават света, в който живеем”, обясни концепцията на представлението Стойкова.

Представлението идва в Бургас с помощта на сдружение "Танц БГ" и компания "ДЮН", фондация "Арт офис" и "Арт ателие", "Петлите", както и нашите колеги от радио Микс.

"Много е трудно са се организира нещо подобно в Бургас, аз съм хореограф на свободна практика и представител на НПО в сферата на изкуството и културата, все още няма институционализирана подкрепа за организации като нас. Изключително много сме зависими от продажбата на билети. Смятам, че публиката трябва да бъде възпитавана какво строи зад един културен продукт, колко е неговата стойност и как със закупуването на билет тя участва в реализацията. Напоследък има тенденция изкуството да се изкарва на улицата и да е безплатно, особено в Бургас, но не трябва да е на 100% така”, смята Стойкова.

Билети за танцовия спектакъл "I wish" се продават в танцово студио "Дюн", а на касите в НХК ще се продават от 21 февруари. 

Визитка

Петя Стойкова е създател и хореограф е на единствената независима компания за съвременен танц извън столицата – Танцова компания ДЮН в гр. Бургас

Учила е балетна режисура в класа на Маргарита Арнаудова в Нов български университет - София. Мениджър е на сдружение "Танц БГ", чиято цел е развитието на българския съвременен танц в национален и международен мащаб. Стипендиант е на UNESCO - Международен фонд за промоция в изкуството за творчески престой в Сенегал – Тоубаб Диалао.