Римска баня с вграден лунен камък, мрамор и розов хоросан откриха в Созопол

Туризъм

19-02-2013, 14:21

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Най-вероятно новата находка ще бъде експонирана и отворена за посещения още в началото на туристическия сезон

18-метрова късноримска баня с богати орнаменти, вграден лунен камък, мраморна облицовка и оловни тръби са разкрили археолозите в Созопол.

Находката е от периода на смяната на епохите, когато Рим преминава в ранна Византия, но са запазени класическите традиции от времето на древния Рим, разказа за Burgasutre шефът на археологическия музей в Созопол Димитър Недев.

"Банята е уникална, колкото и клиширано да звучи. С много интересен архитектутрен план, който включва предверие, пет басейна. Сградата има свой двор, настлан с каменни и тухлени плочи. Изградена е в опус микстум със хидрофобен хоросан. Това е смесен градеж, който включва редове каменна и тухлена зидария, като блокчетата са много добре оформени, а в градежа има и лунен камък", обясни археологът.

Системата на водоснабдяване на сградата е забележителна, смятат експертите. Всички басейни, които археолозите са разкрили до момента, включително и под подовете на две от помещенията на банята, са включени в цялостен воден цикъл, свързан с външни канали и вътрешни преливници и тръби.

Външните канали са зидани с хоросан като водата преминава от едното в другото помещение и прави един общ цикъл. Вътрешните, там където служат за хигиенни нужди пък са от оловни тръби.

"Другото забележително в тази сграда е, че има много интересна мраморна облицовка, която е вторично използвана. Това са плочи от олтара на раннохристиянска базилика от IV-V в, които са използвани в пода, а също така и стенната облцовка е богато орнаментирана – кръстове, геометрични орнаменти, двустепенни и тристепенни первази. Целият този първокачествен материал, който е използван вторично, ни дава информация за една от големите раннохристиянски базилики, понеже за момента такива има открити на територията около Созопол само две", каза още Димитър Недев.

Банята впечатлява и с внушителните си размери. Това е втората най-голяма сграда открита в Созопол. Тя дълга 18 на 10 метра, с двора големината й е около 180 кв. м. Зидовете са от 90 до 1,10 метра широки, изградени са с розов хоросан, омазана е отвътре и отвън, а отвътре има и мраморни цокли.

"Всички находки, направени през последните години потвърждават, че ролята на Созопол не се е принизявала до второстепенно пристанище. Тази великолепна, богато орнаментирана и модерна за времето си сграда, свидетелства за мощна икономика и важно място в политическо и административно отношение през този период. Надяваме се, че това ще бъде бижуто и един от най-стойностните проекти по "Виа понтика", заедно с Минералните бани", допълни шефът на созополския музей.

Най-вероятно новата находка ще бъде експонирана и отворена за посещения още в началото на туристическия сезон.