ЕС дава, но BG скоро може да почне да връща неусвоеното

Политика

22-02-2013, 16:28

Снимка:

Снимка: MVM Group

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Застаряването и интеграцията на ромите - проблем №1

За 2014-2020 г. България ще разполага с около 7 млрд. евро за регионална политика от ЕС, както и досега, но харченето им ще е много по-трудно, обяви Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС на дискусия за бъдещето на българските региони и европейския бюджет днес в София.

Евродепутатът посочи, че за първи път пред достъпа до структурните и Кохезионния фонд се поставят условия, чието изпълнение може да се превърне в проблем за България и да доведе до блокиране или загуба на евросредства.

„Европейският съюз не може да ни реши проблемите. Българските проблеми се решават в България. ЕС може да помогне, но не може да замести липсата на национални политики с европейски”, посочи Калфин.

Според него общият размер на средствата за България е по-маловажен от въпросите колко от тях могат да бъдат усвоени и за какво.

Карстен Расмусен, зам.-ръководител на звеното за Българи в регионалната дирекция на Европейската комисия, съобщи, че нетната усвояемост на средствата по структурните и Кохезизонния фонд в България за 6 г. е 27% и има голяма опасност страната да връща пари на Брюксел.

Расмусен настойчиво призова българските политици да правят реформи, като посочи, че липсата им ще доведе до загуба на средства, защото „не можем да влагаме пари в сектори, които не работят, тъй като това ще забави реформите”.

Той допълни, че непоследователната политика на правителството в енергийния сектор е объркала инвеститорите и даде пример с противоречивия подход на администрацията към възобновяемата енергия.

"Българите плащат най-ниските цени за ток, но се оказва, че и тях не могат да си позволят. Ако не се подобри енергийната ефективност, ще продължи пилеенето на енергия в домовете и бизнеса", коментира Расмусен.

Като рискове пред развитието на страната той посочи застаряването на населението и нарастващата нужда от интеграция на ромското население към пазара на труда.