Над 3000 пеят и плачат "Къде си, вярна ти любов народна" на протеста (ВИДЕО)

Мисия Бургас

24-02-2013, 12:51

Снимка:

авторът

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хиляди се стягат за протеста на Тройката утре

Исканията им вече са предадени на президента Плевнелиев

Над 3000 души пяха като един и плакаха с песните "Къде си, вярна ти любов народна" и "Я, кажи ми облаче, ле бяло" на площад Тройката в бургаския митинг днес.

Минути преди 11 ч. хилядите протестиращи с плакати, знамена, свирки и лозунги се събраха пред централата на EVN срещу гарата, след което се отправиха на шествие към площада.

Майки с малки деца, възрастни хора и млади бургазлии се сляха в едно по пътя към паметника, Цялата "Александровска" от гарата до площада почерня от народ. По пътя си множеството бе съпътствано от възрожденски и патриотични песни. 

На Тройката участниците в митинга буквално изригнаха още при първите акорди на песента "Къде си, вярна ти любов народна".

ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ ВИЖ ТУК

"Искаме да живеем спокойно и равноправно, да се чувстваме достойни граждани на европейския съюз", казаха в началото на митинга членовете на инициативния комитет на протестиращите.

"Може би се чудите какви са тези срещи в Сливен, в София. Истината е, че политиците вече ги е страх от нашето обединение. Вчера на срещата в Сливен никой от присъстващите нямаше претенции да е представител на града си, защото никой не ни е опълномощил за това. Единствената цел на тези комитети е да организират протестите по градове и общо за страната. Защото само ако излезем силни и единни, както сега, тогава имаме възможност да променим нещо", заяви Михаил Неделчев от бургаския инициативен комитет, който вчера бе част от междуградската среща в Сливен.

Той обясни, че вчера са били координирани исканията на протестиращите, които са оформени в писмо до Росен Плевнелиев. По-късно по време на митинга стана ясно, че то вече е връчено на президента. Тази новина бе посрещната с мощни възгласи "Победа" и овации от събралите се хора.

Основното, за което се настоява в писмото, е държавният глава да не разпуска правителството, тъй като според протестиращите, ако това се случи няма да има кой да изпълни исканията им.

Въпреки че бе най-масовият от всички протести досега, и днешният митинг в Бургас премина без ексцесии и без необходимост от намесата на униформените, които го охраняваха.