Хиляди от Поморие до Приморско искат да са в отделен щат

Животът

25-02-2013, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Местните молят президента за автономия

Цялото българско черноморие да стане самостоятелен административен щат, поиска новоучредено гражданско сдружение. Идеята бе лансирана в разгара на днешните протести от ръководството на Национална асоциация Българско черноморие. Зад нея застават хиляди жители на Поморие, Несебър, Царево, Созопол и Приморско, пише в. "Стандарт".

Те настояват всички общини с излаз на море да се обединят и да получат автономия. Асоциацията ще внесе утре официална декларация до Президента и НС, в която елегантно представя исканията си. "Като част от протестиращите и ние искаме фундаментални промени за по-добър живот. Може би е добре да се помисли за обособяване на българското Черноморие на конфедеративен принцип като територия със специален статут. Факт е, че туризмът изхранва голяма част от населението, затова развитието и благоустрояването на курортите трябва да се подкрепя, а не блокира", се казва в депешата. От текста се разбира, че крайморското население надига глас да се отцепи от държавата в автономна област.

Повод за гнева на местните е намерението да бъде сложен мораториум върху закона за устройство на черноморското крайбрежие. Те протестират още и срещу атаката на зелени организации, които напоследък стопират десетки важни проекти по морето.

"С огромно безпокойство констатираме, че напоследък все повече се чуват екстремистки гласове с ултралеви идеи за публично владение и ползване на частната собственост в България. Няколко лидери на зелени НПО, за които опазването на природата не е кауза, а бизнес за милиони, постоянно рекетират собственици и притискат парламента да приема закони равносилни на масова национализация. Този нарочно подстрекаван нихилизъм доведе до абсурдни идеи, които целят блокиране развитието на Българското Черноморие", пишат недоволните до президента.