Хора с увреждания ще рисуват с инвалидни колички във "Включи града"

Организиран е и благотоворителен мартенски базар в мола с ръчно изработени амулети

Хората от Социален център Бургас може да станат част от второто издание на фестивала "Включи града", който ще се проведе идния месец. Управителят на сдружението Марионела Стоянова каза, че идеята им е за творческо ателие "Рисуване с колела", предаде радио "Фокус".

"Да се нарисуват различни предмети с колелата на инвалидните колички, които използват нашите потребители. В същото време ще се даде възможност и на гражданите да се включат, да се качат на количката и да рисуват",обясни тя.

Междувременно стана ясно, че хората от Центъра, които са посещаващи работилницата за изработване на мартеници ще ги продават в мола в к-с "Славейков". Парите от продажба на мартеници ще подпомогне дейността на творческата работилница като със събраните средства ще се купят материали за работилницата.

"Преобладават мартениците тип гривна с преплетен бял и червен конец и с различни украсителни елементи като сърчица топчета и мъниста. Изработват се в момента и различни сувенири за 8-ми март", каза Стоянова.

В работилницата са 15 души с различни увреждания, главно двигателни, но средно на ден деветима посещават занятията. Произведенията правят се продават на различни благотворителни изложби. По думите на Стоянова към тях има интерес и хората го купуват защото знаят, че така подпомагат дейността на работилницата и показват своята толерантност към хората със специфични потребности. Всички произведения на хората с увреждания се продават в центъра, който се намира на ул. "Апостол Карамитев" 12. Изделията нямат цена и всеки оставя толкова колкото прецени.