До май подписват за ремонта на Тройката, риск за новите рейсове няма

Политическата ситуация няма да се отрази върху европроектите, смята зам.-кметът Атанаска Николова

До два месеца се очаква да бъде подписан договорът, с който ще се даде начало на мащабния ремонт на "Тройката.

По данни на зам. кмета Атанаска Николова оценителната комисия, която разглежда подадените от общините проекти, работи интензивно и ще излезе със становище в срок. 

"Това означава, че няма промяна в намерението на управляващия орган оперативната програма и очакваме до два месеца да имаме подписан договор по мярка "Регионално развитие", така че и община Бургас да може да започне строителни дейности по благоустрояване на площадното пространство", обясни Николова.

Заместник кметът увери, че от своя страна местната администрация организира своята дейност, подготвя се тръжната документация, за да не се стигне до забавяне на тръжна процедура за избор на изпълнител.  Атанаска Николова заяви категорично, че не съществува риск автобусите, закупени по проекта за "Интегриран градски транспорт на Бургас" да бъдат върнати. 

"Разбира се не бива да забравяме, че това е един много сложен проект и закупуването на автобусите е само едни от неговите компоненти. Този проект няма да бъде успешен ако не успеем да приключим всички компоненти по него. Към момента сме съсредоточили нашите усилия във въвеждането на новата система на обществения транспорт", разясни Николова. 

Вече са готови проектите и се очаква изграждането на бързата автобусна линия, на мрежата от вело-алеи, спирките и депата както и интелигентната система за управление на трафика. "Надяваме се, че към края на следващата година да имаме една наистина пълна и обновена система за обществен транспорт, а и движение в града. Тогава ще можем да се поздравим с едни приключил, успешен проект, постигнал своите цели, защото закупуването на новите автобуси не е достатъчно", подчерта Атанаска Николова.

Политическата ситуация няма да се отрази върху европроектите

"Независимо от създалата се в момента политическа ситуация смятам, че не съществува риск за изпълнението на европейските проекти", допълни Николова. По думите й, въпросът с европейските проекти е консенсусен за страната ни. 

"Община Бургас е една от най-активно работещите по изготвянето и изпълнението на проекти, финансирани с европейски средства. Към настоящият момент тези проекти не само за община Бургас, но и за останалите общини в страната, са от изключително значение. Знаем, че европейските средства дават възможности на общините да изграждат модерна инфраструктура и да подобряват качеството на публичните услуги и качеството на живот на своите граждани", каза зам.-кметът.

Тя допълни, че можем да бъдем спокойни за изпълнението проекти с европейски пари. Според нея, политическите сътресения в страната не би трябвало да се отразят и върху работата на местната администрация. Въпреки това, тя изрази надежда, че управляващите органи по Оперативни програми трябва да създадат стройна организация в министерствата, за да няма затруднения в работата на общините. 

"И независимо от това какво ще бъде правителството след изборите, независимо от състава на служебния кабинет, който очакваме, изпълнението на проектите е тема с национално съгласие", категорична бе Атанаска Николова.