Над половин милион кръвнина и решетки до живот искат за убиеца на Виолета

Решението на окръжните магистрати ще стане ясно в 15 часа

Искове за над 500 хил. лв. и доживотен затвор без право на замяна поискаха близките на красавицата Виолета Иванова от Сарафово, която бе застреляна в гръб през лятото на 2012 г. от собствения си съпруг Тодор.

Делото стартира днес в Бургаския окръжен съд по съкратената процедура. Подсъдимият призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт на прокуратурата, което позволява намаляне на присъдата с 1/3.

Признаването на вината обаче от страна на Тодор Иванов не попречи на държавното обвинение също да поиска най-тежкото предвидено от закона наказание, а именно решетки до живот.

В хода на съдебното заседание като граждански ищци и частни обвинители бяха конституирани майката на загиналото момиче и нейният брат, както и двете й невръстни дечица от брака й с подсъдимия.

Те бяха представлявани от особен представител в лицето на адвокат Димитринка Радева. Тя настоя за обещетения в размер на по 180 хил. лв. за всяко едно от децата на жертвата - Николай и Борислав, законен настойник, на които става тяхната баба  - Анка Джелебова. 

Тя и сънът й настояха за кръвнина в общ размер на 190 хил. лв. Освен за паричните обещетения техните адвокати също настояха за строго наказание. Те поискаха убиецът на младата жена да прекара живота си в затвора и никога да не излезе от там. За разлика от прокурор Йорданка Дачева, която призова съда да вземе предвид и смекчаващите вината обстоятелства като чистото съдебно минало на подсъдимия и разкаянието му, частните обвинители настояха за най-тежката присъда.

Адв. Радева обяви, че ако прокуратура и следствие си бяха свършили работата и бяха обърнали внимание на редицата жалби и сигнали до прокуратурата от страна на Виолета, към момента съдебното минало на Тодор най-вероятно е нямало да остане толкова чисто. 

Както Burgasutre писа след убийството на Виолета конфликтът между двамата съпрузи назрял през пролетта на миналата година, когато бургазлийката решила да сложи край на брака си.

Тодор обаче не искал и да чуе за развод. Започнал да заплашва Виолета и я подлагал на непрекъснат тормоз. Заради това си поведение Районният съд в Бургас наложил ограничителна заповед на разярения съпруг, като му забранява да доближава Виолета и децата им на по-малко от 100 метра. Въпреки това в нощта на 22 срещу 23 юли той грабва оръжието и тръгва за семейната къща в Сарафово, където Виолета празнува 31-вия си рожден ден. Тодор се тиши в тъмнината и изчаква удобен момент.

През това време изпушва 3-4 цигари, достатъчно време според частните обвинители да размисли и да си тръгне. Докато стои в тъмното става свидетел на разговор, в който по-малкият брат на Виолета казва нещо по негов адрес.

Тогава решава да действа. Почти от упор изстрелва 3 куршума в гърба на жена си, тя пада цялата в кръв, издъхва веднага. След това насочва пистолета срещу брат й Камен, натиска спусъка, но оръжието засича и не успява да го улучи. Кървавата сцена се разиграва само на метри от спящите деца - 5-годишният Ники и 3-годишният Борко.

Баща им се изправи днес пред Темида по общо три обвинение - за умишлено убийство, за опит за убийство на Камен и за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси.

В последните си думи към съда Тодор заяви, че съжалява за случилото се и се разкайва.

"Убих човека, който обичам, това е нещо непростимо. Не съм искал да я убивам, отидох, за да видя децата си. Не исках да извърша това. Животът ми загуби смисъл. Съжалявам, че погубих хората, които най-много обичам на този свят", каза в съдебната зала подсъдимият.

По думите му Виолета искала да вземе децата с нея в Австрия, където работела като детегледачка. Настоявала за безрочно пълномощно, с което да ги изкара зад граница. "Само исках децата ми да останат тук, да ги виждам, да имам право на лични отношения с тях. Отивах да ги видя, те ми казваха наркоман. Просто не можех да го преглътна", добави Тодор. Притежанието на пистолет той обясни с това, че на няколко пъти бил бит в Сарафово. Оръжието било за самозащита.

"Нямам какво да добавя. Моля съда за справедлива присъда",  каза в заключение обвиняемият.

Малко преди съдът да му даде думата неговият адвокат Живко Нейчев призова магистратите да не уважават исковете на частните обвинители за доживотен затвор без право на замяна, тъй като една присъда освен наказателен характер имала за цел и да превъзпита дееца.

"Ако сега наложите такава присъда, какво наказание би следвало да се даде на лицето, което сложи бомбата на туристите в Сарафово", попита защитата и призова съда да се позове на практиката при постановяване на решението си, която се ползва в случаите на съкратено съдебно следствие.

Решението си окръжните магистрати ще произнесат в 15 часа.