Три служебни вицета. Кои ще са те и кой ще е №1

Служебният кабинет ще е факт на 13 март, имената на министри може и по-рано да излязат

Служебното правителство ще е факт до 13 март, но имената на част от министрите в него може да станат ясни и по-рано, обяви президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна мандата за съставяне на правителство.

"Не изключвам възможността да посоча конкретните задачи и приоритети, които служебното правителство има да решава. То трябва да гарантира институционална стабилност на държавата", настоя държавният глава.

Плевнелиев обяви, че планира промени в правителството от гледна точка на неговата структура.

"Аз съм бил член на правителство, виждам къде може да има промени. Вярвам, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, той по презумпция казва "не", над него трябва да има вицепремиер, който да работи за "да". Трябва да има заместник-министър председател, който да е икономически компетентен.

Другият вицепремиер, няма да бъде силовият министър, а този, който да бъде символ на развитие в социалната политика, труда и отношението към социално отговорната държава. Министър на труда и социалната политика трябва да бъде вицепремиер.

Трябва трети вицепремиер, който да отговаря по еврофондовете", отсече Плевнелиев.

Пред медиите президентът спомена, че в четири рунда на преговори не е успял да намери формулата за продължаване на работата на това правителство и на 41-вото Народно събрание.

"Това очевидно е невъзможно и това беше посочено много ясно от политическите партии", посочи Плевнелиев.

"Когато няма политическо доверие, е по-добре законите да се правят от ново Народно събрание. 42-рото НС трябва да адресира големите теми, които не могат да бъдат решени от днес за утре, такава тема е антимонополното законодателство", смята президентът и обеща, че именно служебното правителство ще играе много важна роля, за да зададе правилните решения на следващия кабинет.

Росен Плевнелив допълни, че е изпратил на този парламент, а и на правителството в оставка исканията на протестиращите, "които ни заливат отвсякъде".

"Всички искания са публични. МС и НС в оставка ще преценят и ще се отнесат максимално отговорно към исканията", категоричен бе той.

Росен Плевнелиев подчерта, че обществените съвети към премиера и това служебно правителство, които тепърва ще се създават, ще дадат механизма, с който гражданското общество да участва при вземането на решенията на служебното правителство.

"Апелирам за разум и конструктивен подход", завърши държавният глава.