Поправка в Закона за морските пространства - зелена светлина за нови портове

Голямо икономическо оживление прогнозира вносителят на промените Иван Вълков

Промени в Закона за морските пространства, предложени и извършени от бургаския депутат и председател на Комисията по транспорт и далекосъобщения в НС - Иван Вълков, ще отпуши строителството на три пристанища на територията на област Бургас. 

Промените бяха приети днес. С тях проектите за трите порта в Сарафово, Созопол и Черноморец ще могат да стартират. Приетите поправки ще събудят значително инвестиционният климат по Южното черноморие, тъй като чрез тях ще могат да бъдат изграждани и облагородявани пристанища, в партньорство между общини и частни инвеститори.

Новите условия дават възможност за изграждане, реконструкция и рехабилитация на рибарски пристанища от общините, както и свързаните с тях брегозащитни съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.
„С този законопроект се предоставят повече възможности на общините да стопанисват крайбрежната територия в населените места. При констатиране на необходимост от брегозащитни и брегоукрепителни дейности, те ще могат да изразходват законосъобразно собствени средства за реализиране на посочените съоръжения. С промените се осигурява по-добра оперативност и бързина на строителството”, коментира депутатът от ГЕРБ-Бургас.
Иван Вълков посочи още, че се дава възможност за по-кратки срокове за изграждане на такива съоръженията. Това е в полза и на бизнеса, защото ще се съкратят процедурите, които до момента отнемат дълъг период от време.