Уволненият учител: Не съжалявам за "Харлем шейк", мъчно ми е за учениците

Ученици и родители замислят протест, с който да защитят Христо Данев

„Не бях уволнен, бях принуден да подам молба по взаимно съгласие. Обществото вече е подробно запознато с тази случка". Това каза пред bTV уволненият учител заради клипчето с танца „Харлем шейк" Христо Данев. „Имах възможност вчера да кандидатствам за моята си овакантена позиция, но реших да се оттегля и да дам спокойствие на учениците си", сподели преподавателят.

„Преподавам английски език. В никакъв случай не съжалявам, че участвах в танца с децата, съжалявам, че се разделям с учениците и позицията си в училище, все пак това е родната ми гимназия", каза Данев и допълни, че той самият е учил в това училище.

„Идеята беше да се организира спонтанно веселие, на което бяха поканени всички. Тук проблемът е в различното мислене. Но не обвинявам госпожа директорката. Въпрос на интерпретация е всичко това, не искам да правя кампания на мъст. Системата не разбра посланието на целия този хепънинг. Посланието беше да представим една усмивка като контрапункт на целия този негативизъм, който заля страната през последните седмици", допълни той.

Учениците замислят протест, с който да защитят своя учител. Определят го като съвременен, по-различен от останалите учители, като свой приятел.

Ръководството на училището не е съгласно с поведението на учителя и го принуждава да подаде молба за напускане. Смятат, че децата са били подведени от учителя си.

Повече от 600 родители и ученици са събрали подписи за връщането на учителя в училище.

„Когато събота и неделя ходят да тичат на гребната база, през цялото време говорят на английски. Предпочитам детето ми да бъде с него и да танцува, отколкото да ходи да пие бира някъде и да се дрогира", каза майката на един от учениците.

Учителят сподели, че ги е водил на кино, на гребната база, организирал им различни мероприятия. Тайната на ученическата любов е, че той ги третирал като индивиди и имал различен подход към тях, но най-важното за него било децата да научат езика.

„Искам да им кажа, че много ги обичам, че много ми липсва работата с тях, че исках да ги науча на езика. И успех, и главата горе", бе посланието на педагогът към децата.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"