Берлускони осъден на 1 г. затвор, но няма да лежи, дърт е

Бившият премиер осъден по дело за закупуване на банка Унипол

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони беше осъден на една година затвор на първа инстанция по дело за закупуване на банка Унипол, по което е обвинен, че е нарушил следствената тайна. Присъдата може да бъде обжалвана.

Това е първата от трите очаквани присъди този месец срещу Кавалера.

Другите две се отнасят за делото на втора инстанция за данъчна измама (Медиасет) и тази на първа инстанция за склоняване на непълнолетна към проституция и злоупотреба с власт (Рубигейт).

Според италианските закони хората над 75-годишна възраст с присъди под две години затвор не трябва да излежават присъдата си зад решетките. Берлускони е на 76 години.

По това дело бившият италиански премиер е съден за незаконното публикуване в края на 2005 г. във вестник на компанията си ("Джорнале") на подслушан телефонен разговор между тогавашния лидер на левицата Пиеро Фасино и президента на застрахователната компания Унипол Джовани Консорте, когато компанията участва в търг за придобиването на банка BNL. В разговора Фасино казва на Консорте: "Сега имаме банка".

Според обвинението решението за публикуване на тайния запис било взето на среща между Берлускони и неговия брат Паоло, собственик на "Джорнале", на 24 декември 2005 г. в Аркоре, имението на Кавалера близо до Милано.