В най-скоро време откриват поредица от здравни проекти в Бургас

Мисия Бургас

08-03-2013, 14:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Кметът Николов: Ако откриването на хосписа беше по-рано щях да ви посрещна като пациент

Няколко големи проекта ще бъдат окончателно реализирани в следващите два месеца в Бургас по отношение на качественото здравеопазване. Това обяви по време на старта на първия хоспис в региона здравният министър в оставка Десислава Атанасова. Според нея реализацията на мащабния проект за отделение за долекуване в МБАЛ - Бургас е плод на добрата работа на общината, МЗ и законодателната власт. 

"Скоро ще е факт и отделението за лечение на инфекциозни болести. Това е много важна крачка и необходимост за хората. Предстои реализирането на един от най-големите проекти в здравеопазването - в бургаската болница, на стойност над пет милиона лева. Това е по средносрочната рамкова инвестиционна програма с фокус - лечение и диагностициране на онкологичните заболявания", каза още Атанасова.

Бургаският кмет пък благодари за огромните усилия на лекарите и ръководството на държавната болница в града за реализацията на първия общински хоспис и не пропусна да се пошегува: "Наистина се уверих, че лекарите тук са истински професионалисти и отговорни към хората. Радвам се, че хосписът започва работа от днес, защото в противен случай щях да ви посрещна тук като пациент".

С водосвет откриха първият хоспис, който е позициониран на 10-я етаж в МБАЛ - Бургас. Той ще бъде за долекуване на пациенти след прекарани мозъчни операции, претъпян инсулт или инфакт, рехабилитация и грижи за тежко болни пациенти и деца със специални потребности. Здвеното е изградено от община Бургас и ще се финансира по Здравна каса, социални проекти и такси от пациенти. Кметът Димитър Николов гарантира, че има заделени средства за пациенти, които са в неравностойно социално положение и нямат здравни осигуровки.

Отделението разполага с наъй-моредната апаратура за рехабилитация и лечение, а за удобство на пациентите всяко легло е оборудвано със смарт модул за интернет връзка и контакт с медиците.

По време на церемонията здравният министър връчи на семейсттвото на д-р Радев от онкодиспансера посмъртно грамота за всеотдайните му грижи и висок професионализъм.