Колите на митрополитите - как се взема завоят към рая с S класа

За возилата на духовниците

Пловдивският митрополит Николай и игуменът на Бачково Борис негласно се конкурират с луксозни лимузини. Епископът на втория по големина манастир у нас има три мерцедеса. Най-често е засичан с S класа.

Изглежда, че за някои завоят към рая се взема с S класа.

Борис, който завчера нарече журналистите платени слуги на всяка власт, обича лукса, разказват служители в обителта. Манастирът, който оглави през 2004 г., е богат, разполага със земи и собствено стопанство. За големи празници като Богородица миряните дарявали щедро. Имотите, разположени до манастира, са дадени на частни лица. Повечето са ресторанти, които плащат наем на игумена.

Дядо Николай се вози на ауди А8, което му е подарък.

Дядо Николай пък най-често се придвижда из епархията с “Ауди А8”, което е подарък от адвокат Тодор Батков. Аудито има и една рядко срещана екстра - стойка за знаме. Това удоволствие струва 1680 лв. според каталога на вносителя Когато има по-официални визити, владиката ползва мерцедес S класа. Той бил подарък от бизнесмен по случай 40-годишнината на Николай. Има и джип “Шевролет Каптива”, за да се придвижва до труднодостъпните райони на епархията. Возилото е на митрополията, но се ползвало и от хористи, тъй като местата му били 6 плюс 1.

Всичките автомобили на дядо Николай са с номера 3737. В тях имало символика, тъй като на 37 години той оглави Пловдивската митрополия.

Варненският митрополит Кирил посрещна демокрацията с вартбург в баналния бананов цвят. Колата едвам побираше него и четиримата свещеници, които задължително го придружаваха за различни служби в епархията, която е от Търговище до Дуранкулак.

В средата на 90-те години Варненската митрополия направи опит да се сдобие с миниван, за да може свещениците и владиката да пътуват спокойно. От Америка бе поръчан “Крайслер Вояджър”, който не стигна до Варна. Първо колата бе задържана в Украйна, после дядо Кирил разбра, че е с 6-цилиндров бензинов двигател и че харчи като автобус. Заради това поръчката на автомобила втора употреба бе замразена.

През 2000 г. митрополията имаше “Тойота Корола” втора употреба и тя бе на въоръжение до по-миналата година. Но в края на октомври митрополитът се сдоби с “Линкълн”, който се движи на ток със скорост до 60 километра в час.

На последвалите критики Кирил отговори, че такава кола няма и американският президент. Темата за линкълна отново бе пусната в обращение на последния Йордановден във Варна. Тогава миряни се приближиха към седящия в колата дядо Кирил и поискаха да ги напръска със светена вода от китката, която държеше.

Обществото изтълкува това като акт на пренебрежение за ужас на владиката, който така и не разбра защо го корят, при положение че канонът задължава един митрополит да благославя навсякъде и всички без разлика дали ходи пеш, или е в каруца, автобус, или автомобил.

През 2006 г. Великотърновският митрополит Григорий стана първият владика у нас, дарен с чисто нов автомобил, но не напредна в лукса на 4 колела. “Порше БГ” и “Авточойс” дадоха на Негово високопреосвещенство ключовете от “Фолксваген Голф” петица. Идеята дошла, след като шефът на “Фолксваген” за Югоизточна Европа видял старото ауди на владиката, което едва вдигало 60 км/ч и всеки момент можело да се разпадне. С голфа Григорий, който казва за себе си, че е човек калугер, и сега бръмчи в голямата си епархия от Белене до връх Шипка и обикновено кара сам.

Търг за ролекса на дядо Николай тръгва от 11 600 лева.

Това обаче не е единственият скъп часовник на Николай. Той има и “Ваширон Константин”, който не отстъпва по стойност на ролекса, дори бил с много по-висока цена. Швейцарското бижу блесна на ръката на владиката преди няколко години. Приближени свещеници обясниха, че му е подарък от бивш военен министър.

Галактион съкрати шофьора си, Игнатий даде колата на свещеник

От лятото на 2010 г. Старозагорската митрополия няма шофьор, защото е съкратен. Миряни, духовници и членове на епархийския съвет с финансови възможности возят 64-годишния владика дядо Галактион из епархията или до София. Понякога той пътувал до столицата и с междуградските автобуси.

В Стара Загора е публична тайна, че преди време бившият областен управител на Пазарджик Георги Петърнейчев му подарил мерцедес втора употреба, но колата била дадена за ползване в Мъглижкия манастир.

Смята се, че материалното не съблазнява дядо Галактион. Дори нямал и джиесем, а за домакинството в митрополията се грижела сестра му. По-скоро той е известен като бохем, любител на шумни купони и “свински погребения”, но не и по време на пости. Честта да участват в тях имат обаче само хора, лично поканени от владиката. Хвалил се е, че сам си произвежда сланината, с която черпи миряните.

Преди време дядо Галактион “произведе” в архонти бизнесмени като Слави Бинев и Иван Кочев-Чомбе. Заради критиките, които отнесе, от 2007 г. владиката спря да говори с журналисти.

Най-голямото публично дарение, което е известно да е получавал Галактион, е от местния бизнесмен Стойчо Кълвачев. През лятото на 2007 г. владиката освети частния параклис “Света Богородица” в имението на Кълвачев край казанлъшкото с. Овощник, а домакините го дариха със златен кръст, тежък 1,5 килограма, и златна църковна утвар.

Неврокопският митрополит Натанаил се вози в стар “Опел зафира” - миниван, който е на поне 15 г. Не кара сам колата, при всяко пътуване шофира човекът, който го придружава. Колата често е на ремонт, но митрополитът категорично отхвърлял предложенията на свещениците да се купи по-нова и здрава. Натанаил живее в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово.

Плевенският митрополит Игнатий няма автомобил и никога не е ползвал служебен шофьор. Винаги пътува с рейс или влак. Преди 7 г. му подарили опел. Игнатий дори не взел ключовете, а колата дал на селски свещеник. “Той служи в черквата “Св. Симеон Стълпник” в с. Ореховица, но чете молитви в храмовете на още 12 села. Непрекъснато обикаля из енорията, как ще стигне до вярващите без автомобил?”, обяснил щедрия жест дядо Игнатий.

Йоаникий движи с 8-годишен хюндай

Сливенският владика Йоаникий се вози в 8-годишен “Хюндай Соната” металик, с който обикаля из митрополията. Навремето колата е била закупена чисто нова за 26 хил. лв.

“Напълно достатъчна му е и досега не е имал претенции към някоя по-класна лимузина, защото не му е правила проблеми на път”, обясняват близки до дядо Йоаникий.

Секретарят на митрополията Вълкан Янев е още по-категоричен. "Никога няма да го видите в мерцедес или луксозен черен джип", отхвърля дяснта ръка на владиката спекулациите, че е засичан със скъпарски коли по черноморските курорти.

Подареният на Ловчанския митрополит Гавриил джип “Нисан”

Подозренията са заради честите покани към владиката да отслужва водосвети за откриването на хотели по морето. В последните години покрай презастрояването на Черноморието без него не минава освещаването на нито един от по-големите обекти.

Единствената скъпарска кола за времето си, в която се е возил, е била служебна черна волга с познатите бели перденца, които скриваха големците от погледите на простосмъртните при социализма. Тогава тези коли се даваха от държавата на всички митрополити. След 10 ноември Йоаникий от широката волга сяда в малък хюндай. Той обаче се оказва твърде тесен и го сменя с по-широката версия на Соната.

Бял джип и деу втора ръка

Купената на старо, но добре поддържана “Деу Леган”, която използва Врачанският митрополит Калиник.

Бял джип “Нисан” кара Ловчанският владика Гавриил. Колата бе подарена на митрополията през 2009 г. от собственика на мини “Елаците”. Дядо Гавриил лично шофира при посещенията на храмове и манастири. С нея пътува и до столицата за заседанията на Светия синод.

“Тук без джип не може, тъй като епархията се простира върху разнообразен терен - част от нея е от другата страна на Стара планина”, обяснява духовникът. Ето защо полезността на возилото била безспорна и в използването му нямало грам суета. Иначе не биха били възможни планински преходи през зимата, смята Негово високо преосвещенство.

Врачанският митрополит Калиник  не е почитател на луксозните коли и избягва разточителството. Преди да го налегнат старческите болести, обичаше да прекарва доста време в любимия си манастир “Св. Пророк Илия” край с. Струпец. В него предпочита и сега да посреща гостите си от клира, политици и бизнесмени, проявявали интерес към църковните имоти в епархията.

От години Калиник се вози в “Деу Легаси”, взета втора употреба през 1999 г. За возилото от митрополията платили 3000 лв., според запознати поне още толкова са отишли за поддръжката и ремонта на колата през годините.

Видинският владика Дометиан има три слабости - музиката, книгите и котките. В момента се вози в хюндай, предишната му кола беше “Ситроен С5".

МАТЕРИАЛИТЕ ПОДГОТВИХА: РАДКО ПАУНОВ, ЦАНКО ЦАНЕВ, ВАНЬО СТОИЛОВ, ДИМА МАКСИМОВА, ТОНИ МАСКРЪЧКА,БОРЯНА БОЖИНОВА, РОСИЦА ХРИСТОВА, ДИМЧО РАЙКОВ, ВАЛЕРИ ВЕДОВ