За пръв път у нас: Горят тръстика, за да съхранят влажните зони

Методът бе приложен успешно за пръв път в местността Пода край Бургас

Малък тръстиков масив в защитена местност "Пода” край града бе успешно изгорен миналата седмица с цел възстановяване на защитените влажни зони. За пръв път в България БДЗП успешно приложи изгарянето. Преди десетилетие са правени подобни опити в резерват "Сребърна" и на територията на бургаските езера, но и двата неуспешни, обясниха от дружеството. 

Изгарянето на тръстикови масиви в България е строго забранено, но след консултации с български и чужди експерти в управлението на влажни зони БДЗП получи разрешение от МОСВ да приложи мярката. 

"В разрешителното за извършване на изгарянето са определени строги критерии и условия, целящи избягване на потенциални щети за биоразнообразието, замърсяването на въздуха и водата, както и необходимостта от спазване на изискванията за пожарна безопасност. Предвид настъпващата пролет, очакваме темпът на възстановяване на местообитанието да е много бърз и ефектът да е видим скоро", поясниха експертите на дружеството. 

Защитена местност "Пода” е уникална зона с огромното си биоразнообразие и масиви от тръстика с голямо значение за различни видове птици. Еколозите се надяват, че с пилотното изгаряне ще добият ценен опит и методът ще бъде прилаган успешно и на други територии в страната.  

Влажните зони, като тези край Бургас, са сред най-застрашените от изчезване в света, а поддържат богато биоразнообразие. Сред заплахите за тяхното оцеляване са прекомерното обрастване с тръстика, която ги задушава и постепенно води до изчезването им. Начините за контрол на растителността са например ръчно или машинно окосяване и удълбаване с тежка механизация. Контролираното изгаряне също е метод, използван досега само в други държави.

"Еднократното изгаряне на тръстиката на "Пода" показа, че този метод има потенциал за прилагането му и в България, но засега той не беше достатъчно добре познат", допълват специалистите от БДЗП.