Запалилият се пред президентството мъж остава с опасност за живота

Димитър Димитров е с 25% изгаряния, вдишал е много токсични газове

Няма промяна в състоянието на самозапалилия се Димитър Димитров в София, съобщават от "Пирогов". 52-годишният мъж остава с опасност за живота, с 25% изгаряния по цялата глава, шията, гърдите и пръстите на двете ръце.

Състоянието на пострадалия се утежнява и от това, че пациентът е вдишал токсичните газове и пушеците и това дава тежка прогноза по отношение на лечението. Преди две седмици пациентът е бил с инфаркт, лекуван е в Трета градска болница с високо кръвно налягане.

"Всичко това заедно утежнява прогнозата и я прави особено сериозна по отношение на живота", обясни проф. Огнян Хаджийски от "Пирогов".

Както е известно 52-годишният Димитър Димитров се запали на 13 март пред президентството. Първоначално мъжът е стоял до фонтана пред президентството и не се е движел, разказаха свидетели на инцидента. След минута просто е пламнал. Мъжът има ковачница в с. Крайници, Дупнишко.

Това е четвъртият случай на самозапалил се човек в България за последния месец.

Първият случай бе на млад мъж, който се самозапали в центъра на Велико Търново, който почина веднага след инцидента. Вторият беше 36-годишният Пламен Горанов от Варна, който се самозапали пред Община Варна в знак на протест срещу управлението кмета Кирил Йорданов. Състоянието на Пламен беше много тежко, той бе поставен в медикаментозна кома и лекарите се бориха за живота му, но в крайна той почина на националния ни празник - 3 март около 20 часа от полиорганна недостатъчност.

53-годишният Венцислав Асенов Василев се самозапали в сградата на община Раднево на 26 февруари. Когато влязъл в сградата на общината мъжът се обърнал към служителката на пропуска и казал: "Искаш ли да се запаля", след което лумнал в пламъци. Общинари смятат, че се е полял с бензин точно преди да влезе в сградата. Охранител на общината скочил да гаси мъжа, но пламъците бързо го обхванали.

На 10 март Венцислав Василев почина от тежките изгаряния.