Страшна прогноза на психиатър: Ще има и политически убийства

Самоубийството чрез запалване е неописуемо жестоко. Болките са нечовешки. Хората не издържат, коментира д-р Веселин Герев

През последните дни вълна от самоубийства заля страната. Повечето извършени символично и по крайно жесток начин.

Това е ужасно и ще се повтаря, прогнозира за Plovdivutre.bg психиатърът д-р Веселин Герев.

По мнението му причините за случващото се са тежката икономическа ситуация, безпаричието и отчаянието на хората. Самоубийствата от последните месеци са все на крайно отчаяни българи, действали импулсивно. Има обаче толкова други, които все още стоят и понасят, посочва специалистът. Чашата на търпението преля, народът не издържа.

Ако тези хора имаха изход и перспектива, логично е да си кажат: "Ще издържа още малко". Представете си колко по-тежка трябва да е ситуацията, в която се намират, за да наранят себе си по този начин. Самоубийството чрез самозапалване е неописуемо жестоко. Болките са нечовешки. Това означава, че ситуацията, в която са поставени, е много по-жестока, че болката, която изпитват, живеейки, е по-непоносима, категоричен бе той.

Самозапалването е метафора на цялата ситуация в държавата в момента. И най-лошото е, че политиците не я анализират, не си вадят извод.

Прогнозите на специалиста са още по-зловещи.

Очаквам напрежението да се нагнети до такава степен, че хората да започнат да палят политици. На крачка сме от политическо убийство, или най-малкото саморазправа с политиците. Обезверението е тотално. Хората не вярват на институциите. Очаквам някой екстроверт, който не желае да нарани себе си, да нарани някой друг, предупреди той.

Психиатърът е категоричен, че обезверението в обществото е на път да достигне до своята кулминация и да премине всяка граница на търпимост. И това ще има своето отражение в психичните процеси, ако не се вземат мерки. На първо място – защо никой не говори за тези самоубийства, пита той.

Свидетели сме на тотално разпищолване на държавата и на политическата класа. Пак казвам – ако това недоволство продъжи, ще се стигне до политическо убийство.

Логично е, мачкаш, мачкаш, енергията се събира. Всеки ден се срещам с хора с психични проблеми, хора, които не правят планове изобщо, които живеят ден за ден, разказва той.

Това е и другият голям цинизъм на държавата – здравната каса. Болният усеща, че има проблем, но не може да дойде, защото направленията са ограничени.

Политиците често се хвалят, че системата работи добре, но тя работи добре за тях. Защото, когато се разболеят, не идват в държавните болници, където и таванът може да ти падне на главата, на места лекуват с остарели лекарства, а отиват в правителствената, посочва д-р Герев.

Цялата система е работила, за да се стигне до това положение, категоричен е той. Това е целенасочена политика и не само у нас е така, така е в целия Европейски съюз - в Германия натискът върху хората е огромен, в Испания и Италия се вихри безработица. Навсякъде разпищолени политици тормозят хората.

Политическите процеси в страната не помагат, правителството даде оставка, но това не решава проблема, напротив – напрежението ще расте още повече, тъй като правителството просто бе подменено. Дойдоха нови хора, но като цяло политическата рамка е поставена.

Тепърва напрежението ще се покачва и хората ще търсят отдушник. Ситуацията ще става все по-динамична, ще има нови импулсивни актове. Не съм оптимист за психичното здраве на българина, заключи експертът.