Служебният кабинет не може да прави реформа в политиката по доходите

Политика

17-03-2013, 12:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Ако предприемем рискови действия, цената ще плащаме всички, посочи Деяна Костадинова

"Реформа в политиката по доходите за този период и с този мандат не може да се направи. В същото време сме наясно, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи", заяви пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова.

Тя посочи, че в момента се правят разчети в социалното министерство какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати и от страна на Министерството на финансите се правят разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи.

Костадинова обясни, че помощ от 65 лева за енергийни помощи не е обсъждана.

"Информацията, която в момента циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета. В този смисъл аз с конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем. Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната", допълни министърът.

Социалната министърка призова хората да мислят трезво. "Ако в момента предприемем рискови действия, само след няколко месеца тези рискови действия същите ние, гражданите на страната, ще ги плащаме двойно и тройно, защото ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и от там отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме", заяви Костадинова.

Костадинова обясни, че предложението за взимане на дълг, за да се разплатят социалните плащания е най-рисковото и най-немотивираното. "Фискалният резерв е стабилен. Силните месеци в приходната част тепърва предстоят. Възможностите са различни. Въпросът е бюджетът да се изпълнява така както е приет", увери тя.

По отношение на новите работни места социалният министър коментира: "Нови работни места на реалния пазар на труда могат да се случат единствено и само, ако има икономически растеж”

Костадинова увери, че всички в кабинета са експерти, а не политици. Тя подчерта, че никога не е била член на партия ГЕРБ и е била поканена като съветник на бившия министър-председател Бойко Борисов като експерт в социалната политика и управление на еврофондовете.