Поредно унижение за българите: Оставяш пръстов отпечатък и влизаш на Острова

Британски министри обмислят "биометрично разрешително за пребиваване"

Британски министри обмислят план, предвиждащ на румънците и българите, които догодина пристигат във Великобритания, да им се снемат пръстови отпечатъци и за тях да се събират и други "биометрични" данни - снимка и електронен запис на подписа им, съобщава британският вестник "Дейли Телеграф".

Това щяло да е необходимо, за да имат те "биометрично разрешително за пребиваване", което да им дава право да използват възможностите на социалната система.

За да получат такава карта, имигрантите ще трябва да се обърнат или към Агенцията за граничен контрол или към пощенска станция, където да им бъдат взети пръстови отпечатъци, да бъдат снимани и да оставят електронен вариант на подписа си.

Обмислянето на подобни планове, предизвикани от опасенията за имигрантска вълна от Румъния и България, става в момент, когато вицепремиерът Ник Клег се отказа от обещанието си да даде амнистия на нелегалните имигранти, която би им позволила да останат в страната, ако вече са прекарали в нея десет години.

Другата седмица премиерът Дейвид Камерън ще произнесе реч по въпросите на имиграцията, опитвайки се да убеди британските гласоподаватели, че управляващата коалиция е твърдо решена да ограничи идването на румънци и българи от догодина.

Т.нар. биометрични разрешителни за престой вече се използват за граждани на страни извън ЕС, живеещи постоянно в Обединеното кралство.

Някои консерватори сега искат този подход да важи и за румънците и българите. Има обаче една пречка. Според европейското законодателство изискването за притежание на такива карти ще трябва да важи за всички граждани на страни от ЕС, които живеят във Великобритания, пише в заключение "Дейли телеграф".