Северна Корея готви удар срещу US бази на Гуам и Хавай

Животът

26-03-2013, 14:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Властите в Пхенян са в повишена бойна готовност

Северна Корея приведе армията си в повишена бойна готовност. Пхенян нареди на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американските военни бази на островите Гуам и Хавай. Не са изключени и удари по източното крайбрежие на територията на САЩ. Това съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните медии.

Съобщението на главното командване идва дни след като южнокорейски и американски военни подписаха нов договор за съвместен военен отговор на провокативни действия на КНДР. Докато съществуващите спорезумения предвиждаха американски ангажимент в случай на конфликт, то новият протокол е свързан с отговор на ограничени провокации като изолиран обстрел отвъд границите. Контрактът гарантира подкрепата на САЩ за ответни действия на Южна Корея и позволява на Сеул да поиска допълнителни американски военни сили, ако прецени, че това е необходимо.

Северна Корея обстрелва остров на границата с Южна Корея през ноември 2010 г. Тогава загинаха четирима души, припомня бТВ.