Ще се разплатим с бизнеса, обеща настоящият финансист №1

Политика

04-04-2013, 09:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От всичките 108 млн. дълг към бизнеса, 85 млн. са в две от министерствата

Финансовият министър Калин Христов обеща, че служебния кабинет ще направи всичко възможно министерствата да се разплатят с бизнеса

"От всичките 108 млн. дълг към бизнеса, 85 млн. са в две от министерствата. Всяко от останалите има бюджет и трябва да се разплащат с фирмите", каза той пред Нова телевизи.

По думите му тези 85 млн. дълг са системни случаи на натрупване на задължения.

За останалите 23 млн. всяко министерство трябва да прегледа доходите си и да се разплати с фирмите, така Христов обясни как кабинетът ще се разплаща с бизнеса.

"Имам ангажимент да осигурявам бюджета на министерствата и го осигурявам. Всяко министерство има бюджет и трябва да се разплати", настоя той.

Финансовият министър информира още, че ще бъде въведен "златен стандарт" за ДДС за фирмите от началото на май тази година. Така изрядните от тях ще могат да връщат ДДС до 10 дни.

"Първоначално ще започнем с определен брой фирми, които изпълняват критериите, а постепенно ще се увеличава този кръг", посочи той и допълни, че няма риск по отношение изпълнение на приходите в бъджета към момента.

Според Калин Христов никоя сериозна партия, която ще влезе в следващия парламент, няма да постави под съмнение фундаменталните принципи на стабилност на Валутния борд.

По повод плоския данък министърът заяви, че не трябва механично да копираме икономически мерки от други страни и да смятаме, че те ще проработят успешно с нашата финансова система.

"Служебното правителство трябва да работи в рамките на приетия бюджет, да осигури стабилност и да проведе избори", отбеляза той.