След касапницата в "Надежда": почернени семейства, гняв и отчаяние

Владимир Бошнаков, който наряза двама свои приятели, след като му дали заем, ще лежи доживот

На 27 септември, 2011 година Емил Даскалов излиза от дома си, знаейки че няма да се върне никога повече. Той оставя две писма на приятелката си с уговорката, ако не се върне до час, да ги даде в полицията. В тях написал: "Отивам там, откъдето Явор не се върна".

Емил отива в дома на 29-годишния Владимир Бошнаков. Бошнаков трябва да върне на приятеля си заем от 17 хил. лв.

Общият им приятел Явор Иванов също дал по-рано пари назаем на Владимир. Явор потъва вдън замя вечерта на 14 септември 2011 г. и две седмици никой не знае къде. Безрезултатни остават опитите на семейството и приятелите му да го намерят.

Емил подозирал Владимир, че стои зад изчезването, затова оставя въпросните писма на приятелката си. Подозренията му изглежда не са напразни. Тялото му е открито разчленено, напъхано в черни чували в коридора на апартамента на Бошнаков. Явор е убит преди него. Обгорени останки от трупа на Явор са открити край село Дебели лак. 

Младежите са от една компания, Бошнаков дължал пари на всичките си приятели, тъй като не работел и имал кредити.

Преди ден Софийският градски съд призна Бошнаков за виновен и му даде доживот през право на замяна за двете убийства.

В дома му е открит постолетът "Глог", с който е разстрелян в тила Емил. Намерени са още трион и нож, с които е рязано тялото.

"Независимо, че от Явор Иванов, са открити само останки, беше установено, че те са на същия човек, следи от чиято кръв има в жилището на подсъдимия", каза съдия Снежана Кьосева.

Делото предстои да се гледа на още две инстанции.

Майката на Явор - Любомира Бойчева споделя днес, че единствената присъда, която е искала за убиеца, е доживотен затвор без право на замяна.

"Синът ми бе моят живот. Вече не мога да съм спокойна, но след края на делото почуствах удовлетворение от справедливата присъда", казва тя пред в. "24 часа".

Любомира Бойчева разказва още, че Явор е бил много обичан от приятелите си, част от които присъствали и на делото. Описва го като слънчев, контактен и доверчив. Двамата с Емил били заедно от деца, най-близки в компанията. Другите се събрали около тях.

Явор е завършил вътрешен дизайн в Лесотехническия университет и е дипломиран инженер. Имал и сериозна 6-годишна връзка с приятелката му Яна.

"Винаги съм била сама... Живеех само с Явор. Исках да се радвам на внуци, спокойствие не дочаках", казва през сълзи жената.