Военен губи бъбрек, ТЕЛК в очакване да му се появи втори

Изненадващо експертната лекарска комисия сменя определението му за инвалидност и то от 50% става 40%

За поредната несправедливост споходила бургаски граждани сигнализира в редакцията на Burgasutre обществения посредник Таню Атанасов. Сигналът касае намалена инвалидна пенсия на бургазлията Кольо Колев.

Колев е бивш военен, който губи единия си бъбрек по време на изпълнение на служебния си дълг. Поради тази причина е пенсиониран през 1972 г. Едва през 2009 г. обаче той разбира от личния си лекар, че като бивш служител на армията има права.

След получаване на необходимите документи от Военноисторическия архив, кандидатства и ТЕЛК – Бургас му определя 50% инвалидност, вследствие на отстранения бъбрек. Съгласно съществуващите нормативи получава 58 лева пенсия за военна инвалидност.

На 18 януари 2012 г., ТЕЛК – Бургас потвърждава своето решение. На 16 ноември същата година обаче отново ТЕЛК – Бургас,изведнъж определя 40% инвалидност, като същевременно завишава общия процент на инвалидизация на база обща заболеваемост.Бургазлията се подвежда по този факт и не обжалва решението в НЕЛК.

След това решение, гражданинът вече получава не 58 лева, а 27.74 лева и не като лична пенсия за военна инвалидност, а по определението на НОИ, тя е станала лична социална пенсия за инвалидност. Колев така и не разбира мотивите, с които ТЕЛК в една година да го извика на два прегледа.

"Очевидно не е очакването да му се появи изненадващо втори бъбрек. Както казва народа в такива случаи – с един куршум два заека. Хем изчезва понятието „пенсия за военна инвалидност“, хем се правят икономии от здравето на тези хора, които са го загубили, вярвайки, че защитават сигурността и интересите на държавата", коментира казуса бургаският омбудсман.

По думите му освен това несправедливо намаление на инвалидната му пенсия, гражданинът търпи и редица загуби на права, произтичащи от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

"След среща с г-н Мишо Томов – председател на Съюза на военноинвалидите  и военнопострадалите в Бургас, разбрах че това не е изолиран факт. Подобна съдба имат и военноинвалидите Салим Салимехмедов Мюмюнов от гр. Айтос, Атанас Христов Атанасов от гр. Бургас, Петър Иванов Петров от гр. Созопол. Всичките са обжалвали решенията на ТЕЛК в НЕЛК, загубили са време, средства и най-вече доверие и уважение към институциите", допълва още Атанасов. В позицията си до медиите той остро осъжда тази несправедливос.

Публикуваме неговият коментар по темата без редакторска намеса. 

Дълбоко несправедлив и неморален, според мен, е опита да се обяснява недостига на средства за заплащане на социалните помощи на хората с увреждания с некоректните решения на лекарските комисии. Упражнява се недопустим натиск служебен и публичен те да присъждат по-ниски проценти инвалидизация. По този начин се изкривява не само здравния статус на гражданите нуждаещи се от помощ, но се деформира и общественото съзнание.

По-честния и справедлив подход е да искаме от лекарските комисии обективна оценка на всеки пациент, а държавата да заяви, че поради липса на средства на този етап, може да покрива само част от конкретните нужди от солидарна помощ и подкрепа.

Нарушават се правата на българските граждани, а няма реакция от съответните органи – Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на отбраната?! Президентството също мълчи, нищо, че Президента е главнокомандващ?!

След това всички се правят на изненадани, че гражданите нямат доверие към институциите, политическата система и властта.

Никой не обяснява какво е наложило промяната на отношението на държавата към тази част от своите граждани. Отговорните институции дължат аргументиран отговор, както на г-н Колев, така и на членовете на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.