Наследник на Панагюрското злато: Пловдивският музей може да поиска и египетските пирамиди

Животът

09-04-2013, 14:03

Снимка:

www.cross.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Павел Цветанков се съмнява, че изложеното съкровище в НИМ е истинското

„Усещате ли? Мирише на престъпление!". Това заяви днес наследникът на откривателите на Панагюрското съкровище Павел Цветанков пред Нова телевизия. Вчера Върховният административен съд (ВАС) бе категоричен, че златото остава на държавата.

Във връзка с тезата, че мястото, на което е открито съкровището, е държавна земя, Павел Цветанков обясни, че „няма вложени доказателства в кориците на делото в подкрепа на тази теза" и допълни, че Законът за национализация на индустриалните предприятия от 1947-ма година не включва тухларната фабрика в Панагюрище и нивата на Георги Топалов, където е намерено съкровището.

Наследникът на откривателите на златото бе категоричен, че ще обжалва решението.

Павел Цветанков обясни, че единственото, което иска в момента е истината, тъй като Панагюрското златно съкровище е придобито чрез престъпление от държавата. Той бе категоричен, че неговите дядовци никога не са подписвали акт за дарение и че Пловдивският музей не притежава приемо-предавателен протокол, с който да получи тази вещ, но въпреки това съкровището е вписано в инвентарната им книга.

„По тази логика и египетските пирамиди могат да се впишат в инвентарната книга на Пловдивския музей или на всеки друг музей", коментира Павел Цветанков.

Мъжът подчерта, че Законът за старините, който е бил в сила от 1911 г. до 1970 г., е този който изяснява собствеността на съкровището. Според него намереното на частна земя принадлежи по равно на този, който го е намерил и на собственика на земята. В случай, че държавата желае да го притежава, следва да го оцени и откупи.

Наследникът на откривателите на съкровището има и съмнение, че това, което е изложено в НИМ, не е оригиналното съкровище.