Общината ще подобрява комуникацията по европейски пример

Мисия Бургас

09-04-2013, 14:35

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Корабът на община Бургас - по-скъп или по-малък

Целта е да се повиши прозрачността в управлението на местната власт, да се подобри взаимодействието и ефикасността между служителите в отделните дирекции и отдели, и да се осигури по-добрата обратна връзка с гражданите и бизнеса

Иновативна комуникационна стратегия и план за действие, каквито ползват европейските градове Гент, Нант и Ротердам, ще разработи и въведе в работата си Община Бургас. Дейностите са свързани с изпълнявания от нея нов европейски проект „Иновативни модели за добро и прозрачно управление в Община Бургас”.

Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и е на обща стойност 454 090, 00 лв. безвъзмездна финансова помощ. Срокът на изпълнение е 18 месеца, а партньор на Бургас е Общината в Гент.

Целта е да се повиши прозрачността в управлението на местната власт, да се подобри взаимодействието и ефикасността между служителите в отделните дирекции и отдели, и да се осигури по-добрата обратна връзка с гражданите и бизнеса. Това заяви днес по време на пресконференция секретарят на Община Бургас и ръководител на проекта Божидар Кънчев.

Трите европейски града са избрани след предварителен подбор между градовете в ЕС, които са с най-добре развита и функционираща комуникационна стратегия – Малмьо, Нант, Гент, Нюкасъл, Ротердам, Бирмингам, Одензе и Сарагоса.

Предварителното проучване е показало, че те са най-съвместими и сходни с културата и традициите в Бургас и могат да бъдат сравнително лесно приложени. Освен това трите града са важни пристанища, споделят амбициозните цели на Бургас и желанието за сътрудничество с чуждестранни партньори.

Две сдружения ще партнират на Община Бургас в изпълнението на дейностите на проекта. Това са ДЗЗД „Иновативни комуникации“ и Сдружение „Иновативни модели за комуникация, взаимодействие и партньорство“. Първото сдружение ще направи анализ и оценка на работата и взаимодействието на администрацията, ще проучи международния опит, ще разработи комуникационната стратегия и плана за действие и ще сформира звено за стратегическа комуникация в рамките на администрацията, наръчник по ефективна комуникация за местни власти.

До края на септември комуникационната стратегия и плана за действие ще бъде разпространена на хартиен в 2000 броя и качена в сайта на Община Бургас.

Второто сдружение ще организира и проведе международен форум с участието на български и чуждестранни експерти в Бургас и редица обучения на членовете в Звеното за комуникация, както и запознаване с работата на комуникационния офис в Община Гент.