Виж как италиански супер прах мори бактериите в кофите за смет (СНИМКИ)

Мисия Бургас

11-04-2013, 13:04

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Машина за почистване на графити и тротоарни автометачки купуват през 2013-а

Поставиха първите 10 от новите контейнери за боклук в к-с "Славейков"

Антибактериален прах по италианска технология внедрява бургаската фирма "Титан" за почистването и дезинфекцията на новите кофи за отпадъци.

Напълно безвредният препарат ще гарантира чистотата в току-що новите контейнери за смет, които са с двоен капак и педал за отваряне. Първите 10 такива бяха поставени днес в к-с "Славейков". Те са част от инвестиционна програма на община Бургас и фирма "Титан" за подмяна на техниката и съдовете за отпадъци във връзка с европейските изисквания и стандарти. 

"Човекът, които ни демонстрираше праха изяде пред нас една шепа, за да ни докаже, че е напълно безвреден. Продуктът е абсолютно чист и екологичен, не съдържа вредни съставки и химикали. Всяка седмица се впръскват 50 мг на контейнер - така е направена системата", обясниха от компанията и допълниха, че този начин на почистване е широко разпространен във всички големи европейски градове. 

С новия метод на почистване се гарантира хигиена на самите контейнери и вече няма да се образува типичния кафяво-черен слой от мръсотия. Освен това впръскан в казана прахът не позволява на органичната материя да се разлага и ферментира и да образува неприятни миризми. 

Предимство на новите контейнери е, че те са с два вида на отваряне на капака. Едното е машинното - при него целият капак се отваря само в сметоизвозващите машини. Това ще гарантира, че бургазлии няма да могат да изхвърлят едрогабаритни и строителни отпадъци в чисто новите кофи. Те ще бъдат събирани отделно на общиско депо и по сигнали.

"Тези съдове ще останат само за битови отпадъци. Другото отваряне на капака е с един  педал и ръчно на една малка част от капака, която е олекотена и даже за жени и малки деца ще бъде много лесно да бъде отворен. В момента правим пилотна проба на 10 контейнера. В най-скоро време ще бъдат поставени още 10 друг вид контейнери, които ще бъдат на централните и големи улици", обясниха от сметопочистващата фирма.

В следващите няколко дни служители на компанията ще наблюдават как работят новите контейнери и ако всичко е изрядно ще бъдат заявени бройките за един квартал - 300 контейнера. От "Титан" планират в рамките на година и половина в целия град да бъдат поставени новите кофи за боклук.