Един от спасените с "Кугър"-а: Не помня как полетяхме в пропастта!

Региони

15-04-2013, 07:00

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Джип падна в 200-метрова пропаст, младеж загина (+)

38-годишен мъж издъхна във военния хеликоптер на път за болницата

Не помня какво се случи, не зная къде съм ударен. Това разказа пред "24 часа" 32-годишният Христо Стефанов.

Той е шофирал джипа, който падна в 200-метрова пропаст на път за хижа "Фенера" в Средна гора в събота след обяд.

38-годишният Пеньо Петров издъхна във военния хеликоптер на път за университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Той е пожарникар във ВМЗ-Сопот и оставя сираче на 4 г.

В специализираната хирургия с голяма прорезна рана е Марин Димов на 32 г. Тримата са от карловското село Климент.

Те се качили в събота на джип "Исузо" и поели към рокерския събор на хижа "Фенера". Тя се намира под едноименния връх на 1200 м в Средна гора. До там се стига по стръмен и скалист терен, но точно затова мястото било предпочитано от мотобратята.

На изключително стръмния и тесен учестък Христо загубил управлението над джипа и той се преобърнал няколко пъти в пропастта.

За спасяването им бе вдигнат дежурният екипаж на авиобаза "Крумово".

Някои от близките винят за смъртта на Пеньо забавянето на "Кугър"-а. Според полицията сигналът бил подаден на тел 112 около 14,20 ч.

Командирът на авиобаза Крумово ген. Златко Златев обясни, че при тях съобщението дошло около 16 часа. Било им казано, че в пропастта, където са паднали тримата, няма място за кацане.

Първи се притекли на помощ пожарникари от Карлово, които стигнали до инцидента с високопроходим автомобил. В акцията се включили и спасители от Планинската служба.

Те преместили телата до място, удобно за кацане на хеликоптера, пилотиран от дежурния екипаж майор Крум Семов и полковник Евгени Белкинов.

Според ген. Златев, когато машината се приземила, тримата пострадали били извън джипа. Христо се е движел сам без чужда помощ, а Пеньо и Марин били пренесени.

В "Кугар"-а имало и двама лекари, които разпоредили пострадалите да бъдат закарани максимално бързо в здравно заведение. Шефът на националната пожарна старши комисар Никола Николов също координирал спесителната операция.

В 17,30 ч летателната машина кацнала на паркинга на УМБАЛ "Св. Георги". Пациенти и медици се струпали по прозорците. Те свалили безжизненото тяло на Пеньо Петров, който издъхнал докато го транспортират вследствие на счупен череп и рани по главата.

"Голяма трагедия, селото е потресено", разказа кметът на Климент Мано Манов.

Погребението на Пеньо е утре."Прекрасен човек, участва активно в кукерския състав на селото", потресен е кметът.