Възможно е да започне процедура по отнемане лицензите на EVN и Енерго-про

Животът

16-04-2013, 21:24

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Двете дружества, също като ЧЕЗ, са нарушавали Закона за обществените поръчки

Възможно е да започне процедура по отнемане на лицензите на EVN и Енерго-про. Тази възможност не изключи шефката на енергийния регулатор Евгения Харитонова. Една от причините е, че според държавната финансова инспекция и тези две дружества, също като ЧЕЗ, са нарушавали Закона за обществените поръчки, информира Нова телевизия, цитирана от novini.bg.

В същото време от ЧЕЗ поискаха процедурата по отнемане на лиценза им да бъде прекратена, защото посочените нарушения били формални, а и компанията била изпълнила препоръките на регулатора.

Според финансовата инспекция обаче, положението е по-сериозно. Проверката им сочи, че компаниите използвали вратичка в закона, която им позволява да прехвърлят дейности на свързани фирми.

Проблемът, според държавната инспекция, идва от там, че компаниите не определят таван на разходите, тоест осребряват всяка фактура, която им бъде дадена, без значение от сумата. Съмнението е, че по този начин дружествата завишават разходите си, а именно заради това увеличение искат токът да поскъпне.

В защитната си пледоария, от ЧЕЗ обясниха, че моделът, по който работят, често се използва в чужбина. А и още през 2006 надзорният съвет е одобрил този начин на работа. ДКЕВР също е дал зелена светлина, но 5 години по-късно.

Тълкуванието на юристите в енергийния регулатор: Такова прехвърляне на дейности е допустимо, но ако те се прехвърлят на пореден подизпълнител.

Председателят на ДКЕВР поиска нови проверки, а след това и нова среща с ЧЕЗ.