КНСБ в Стара Загора с писмо до министър-председателя Марин Райков

Новините

19-04-2013, 08:13

Снимка:

http://inews.bg/

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

Настояват да се спази постигнатата договореност с ДКЕВР от 5 март 2013 година, според която намаляването цените на електроенергията за крайните потребители не е за сметка на въгледобивните предприятия и централите.

Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора изпрати декларация относно въгледобива и енергетиката в Старозагорския регион до премиера Марин Райков, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, лидера на КНСБ Пламен Димитров лидера на Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) Валентин Вълчев. В нея се казва следното:

Уважаеми господа,

Въгледобивът и производството на електрическа енергия са водещи сектори за икономиката на регион Стара Загора. ”Мини Марица изток" ЕАД гр.Раднево е най-голямото дружество за добив на лигнитни въглища по открит способ на Балканския полуостров. От добиваните въглища се произвеждат над 40% от електроенергията в страната. В дружеството работят 7100 души.

Дейностите, свързани с добива на суровината за ТЕЦ-овете, осигуряват заетост на работници от още десетки фирми, които се занимават с производство и доставка на материали и резервни части, ремонтни дейности, транспорт и др. Намалените мощности на тецовете също застрашава заетостта и доходите в тях.

Регионалната структура на КНСБ гр.Стара Загора изразява своята тревога и безспокойство от създалото се социално напрежение в дружествата, в резултат на намалено потребление на ел.енергия. Изостоването с 3 млн.тона от плана за добив на въглища от началото на годината, преминаването на двусменен режим на работа и принудителният отпуск за 1500 работещи в дружеството е обезпокоителен факт.

Ние, синдикалните организации с над 22 000 синдикални члена в област Стара Загора, включващи учители, медици, работещи в БДЖ, строители, работници и служители от държавните учреждения в област Стара Загора декларираме своята СОЛИДАРНОСТ със справедливите искания на работниците и служителите във въгледобива и енергийните дружества за запазване на работните места и създаване на нормална и сигурна работа във всяко от тях.

Цялото писмо на:http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2730%3A20130418a&catid=69&Itemid=116&lang=bg