ГЕРБ-Стара Загора: Ако някой обещава да върне стария режим за тютюнопушене ви лъже

Кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ се срещнаха с ресторантьорите

"Ако някой  обещае, че ще върне на 100% стария режим за тютюнопушене в заведенията Ви лъже. Спомнете си, че когато в комисията по здравеопазване в парламента се гласуваше дали забраната за пушене на обществени места да отпадне, всички депутати, включително и тези от БСП бяха против. В Икономическата комисия пък социалистите бяха разделени.  Г-н Станишев обещава нещо, без да е сигурен, че ще го изпълни“, заяви Пламен Йорданов, кандидат за народен представител от ГЕРБ в 27-ми Старозагорски избирателен район по време на среща с представители на ресторантьорския бизнес в града.

"Много е важно проблемът да не се политизира, а да се намери разумно решение“, допълни Пламен Русев, народен представител от ГЕРБ в 41-вото народно събрание.  Той припомни, че по време на дебатите в икономическата комисия е предложил диференциран подход по отношение на забраната, но идеята му е била отхвърлена.

Представителите на ресторантьорския бизнес се оплакаха от нелоялна конкуренция на онези заведения, които не спазват забраната за тютюнопушене. Те настояха или да отпадне ограничителния режим или държавата да наложи по-строг контрол върху нарушителите.

Друго тяхно предложение бе да има лицензионен режим и онези заведения, които разрешават консумацията на цигари да плащат по-високи данъци. Същевременно по думите им средствата от тези такси може да отиват в различни здравни фондове.

"Обещанията, които от ГЕРБ Стара Загора поехме пред вас преди две години по време на кампанията за местни избори бяха изпълнени. Намалихме туристическия данък  наполовина  и в условията на криза запазихме таксите за изнесена консумация пред заведенията, въпреки желанието на опозицията. Таксуването остана  за маса, а не за единица площ, както настояваха от БСП, припомни Йорданов, който към момента е общински съветник в местния парламент.