Ако Македония продължи да гледа назад ще открие българските си корени!

"Хората там трябва да погледнат в бъдещето", настоя Димитър Цанчев, посланикът на България в ЕС

Новите членове на ЕС трябва да бъдат привързани към европейските ценности и да уважават своите съседи от ЕС.

Това заяви в интервю за Агенция DPA Димитър Цанчев, посланик на България в ЕС. По думите му - радикалните националистически идеологии принадлежат на миналото.

"Ако сегашната политика на Скопие към съседните страни продължи, това ще има дългосрочни последици и рискове за регионалната политика. Ето защо такива проблеми трябва да бъдат решени преди, а не след началото на преговорите за присъединяване", твърди той.

Според посланик Цанчев Бившата югославска република "има далеч по-голям интерес да започне преговори за присъединяване, отколкото да продължава с непримирими претенции за несъществуващи малцинства и да краде историята на съседните страни".

По думите му хората в БЮРМ трябва да погледнат в бъдещето, а не назад в миналото, а ние в ЕС трябва да им помогнем да го направят.

"Защото, ако те продължават да се взират в миналото, единственият реален исторически факт, който ще открият, е българската идентичност на славянското население на географската област Македония", заявява още посланикът на България в ЕС.

Припомняме, че доскоро на интернет страницата на македонското външно министерство стоеше информация, че в България живеят 750 000 граждани с македонски произход.

Бившата югорепублика предявява постоянно и претенции към български исторически личности.

По думите на посланик Цанчев общата история на България и Македония трябва да ги обединява, а не да ги разделя.

"Не виждаме никаква причина защо нашата обща история трябва да ни разделя, а не да ни обединява. Фактът, че напоследък в Скопие бяха издигнати толкова много паметници на български исторически личности, независимо как са представяни те, само потвърждава, че ние сме били една етническа общност в миналото.

Трябва да кажем съвсем ясно: независимо какъв е резултатът от усилията за създаване македонска нация, той не може да бъде използван като аргумент за малцинствени претенции на Скопие към България", заяви в заключение посланикът.