Дядо Николай удостои Сакскобургготски с орден "Св. Ерм"(СНИМКИ)

Животът

05-05-2013, 14:50

Снимка:

Пловдивска митрополия

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Владиката нарекъл Симеон „Цар на българите“

Митрополит Николай удостои Симеон Сакскобургготски с най-високия духовен орден на пловдивската епархия - орден „Св. Ерм". В края на литургията за Второ възкресение вместо да произнесе традиционната проповед към миряните, пловдивският владика прочете поздравителен адрес, в който нарече Симеон „Цар на българите", пише БЛИЦ.

В приветствието си дядо Николай припомни делата на Симеон за Българската православна църква дори в годините на изгнаничеството си. Симеон е бил изгонен на 9-годишна възраст от родината си през 1946 г. от комунистическия режим.

Митрополит Николай не пропусна да подчертае, че още в началото на конституирането на 38-то Народно събрание (2001-2005), когато Симеон Сакскобургготски беше избран за министър-председател на България, беше внесен законопроект, с който на практика се сложи край на разкола в БПЦ.

"Благодаря, че сте оценили едни дългогодишни усилия, които не биха се увенчали с успех без божията помощ. За мен днес е специален празник, няма да го забравя, защото виждаме че нашата православна църква, с която аз се гордея, че съм нейн смирен син, възкръсва. Тя е историческият символ на България. Христос Воскресе!", отвърнал с развълнуван глас Симеон Сакскобургготски.

Заедно с ордена, Симеон II получи и икона на Св. Ерм - ученик на апостол Павел, покровител на Пловдив и пръв духовен християнски водач на града. Редом до царя беше съпругата му католичка - Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела.
Техни величества стояха от дясната страна на митрополит Николай.

На официалната литургия присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, първият архонт на Пловдив - оръжейният търговец Петър Манджуков и 41 години по-младата му съпруга Иванета.

Симеон и доня Маргарита присъстваха  и на възкресенската литургия в Пловдив.