Военното министерство: Няма да се съобразим с резултата от референдума за "Змейово"

Мисия

06-05-2013, 14:44

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Тодор Тагарев: Всички са се вторачили в полигона, да се вземат предвид и други замърсители

Министерството на отбраната няма да се съобрази с решението на местния референдум в Стара Загора дали да бъде затворен полигона "Змейово". Това стана ясно от думите на служебния военен министър Тодор Тагарев.

"Няма как да се съобразим с решението от референдума. Не знам защо всички са се вторачили в полигона. Нека да вземат предвид и други замърсители около Стара Загора", заяви Тагарев пред БНТ.

Референдумът ще се проведе на 25 май, като организацията му ще струва 200 хиляди лева.

Министерството на отбраната твърди обаче, че съгласно конституцията и закона за отбраната въпросите за отбраната и сигурността са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт и не могат да бъдат решавани чрез местни референдуми.

"Потребността от полигона ще остане. Това е конституционен въпрос", каза Тагарев.

Той припомни, че решението беше вече атакувано от Окръжна прокуратура в Стара Загора. Искането е постъпило с известно закъснение и по формални причини не е взето предвид. Това е показателно за отношението и на съдебната власт, коментира Тагарев.

Той каза още, че при експлоатацията на полигона има уникална прозрачност.

Въпросът за гражданите на Стара Загора е да видят откъде идват замърсяванията, каза още Тагарев.

Въпросът за бъдещето на полигона беше част от предизборната кампания на политиците и на предишните парламентарни избори през 2009.

Бившият военен министър Николай Цонев (НДСВ), тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Змейово".

Скоро след това приемникът му на поста Николай Младенов (ГЕРБ) съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван.

От военното министерство твърдят, че на полигона не се извършва унищожаване на боеприпаси и не е причина за замърсяването на въздуха.

Министерството на отбраната осигури денонощно видеонаблюдение на полигона и дава редовен отчет за дейностите, които предстои да бъдат извършени там. Представят се и данни от автоматичната измервателна станция за контрол и качество на атмосферния въздух.

Предоставили са и документи, които доказват, че полигонът не е причина за замърсяването.