Деца от Русе правят града мъничко по-красив и по-добър (СНИМКИ)

Региони

10-05-2013, 17:24

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Ученици превърнаха изоставен подлез в творба на изкуството

Учениците от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе превърнаха заключения и изоставен подлез до училището си, който стои недовършен от години, в произведение на градското изкуство.

Заедно с Международно дружество "Елиас Канети" и художника от Берлин Маркус Буткерайт децата изрисуваха върху сивия бетон своята цветна визия за Русе.

Проектът, наречен "Reclaim the Subway" ("Да си възвърнем подлеза"), обедини ученици от 5 до 12 клас. Младите художници, подпомагани и от преподавателката по изобразително изкуство Вяра Гунева, са представили един особен поглед към града – емблематичният Паметник на Свободата е представен като Снежанка например. Показани са Пантеонът на възрожденците, Дунав мост, улиците с табелите, но тъй като има и доза фантазия, река Дунав е изобразена в лилав цвят. Присъства дори политиката, която е нарисувана грозна, страшна и лоша, защото, както казват децата, тя изобщо не трябва да съществува. Младите таланти са рисували дори през Великденските празници, подкрепяни от хората от съседните блокове, които са им носили разхладителни напитки в жегата.

Подлезът до Математическата гимназия е избран и по още една причина за арт проекта. През 2009 г. учениците от училището преживяват огромна трагедия – 16-годишната Петя Йорданова е блъсната от камион на бул."България", защото няма откъде да пресече безопасно за автобуса, и умира. Тогава възпитаниците на МГ "Баба Тонка" събраха близо 2000 подписа с искане за възстановяване на подлеза до училището. Те внесоха подписката в общината, но подлезът не бе възстановен и остана нерегламентирано сметище.