Би Би Си: Без категоричен победител на изборите в България

Свят

12-05-2013, 17:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекорден брой наблюдатели за изборите

От ЦИК обещават честни избори

Страната е изправена пред опасност от парламент без мнозинство и засилване на нестабилността

Българите гласуват на парламентарни избори, но социологическите изследвания не предсказват категоричен победител.

Масови протести срещу ниския жизнен стандарт и ширещата се корупция принудиха дясноцентристкото правителство на партия ГЕРБ да подаде оставка през февруари, отбеляза Би Би Си. Подготовката за днешните избори в най-бедната държава-членка на ЕС беше белязана от апатия на избирателите и твърдения за измами.

Предизборната кампания вече беше помрачена от разкрития за незаконно подслушване на политици. Перспективата изборите да не излъчат категоричен победител увеличи опасенията от парламент без мнозинство и засилване на нестабилността.

Над 250 международни наблюдатели следят днешните избори, отбелязва още медията.

Журналистът Ник Торп смята, че макар голям брой партии да участват на изборите, изглежда нито една не иска да победи. Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще бъде щастлив да отиде в опозиция, а лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че ако партията му спечели, той няма да бъде премиер.

България е изправена пред голяма икономическа и социална криза, по официални данни безработицата е близо 12%, но неофициално тя е над 18%, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Предизборната кампания беше помрачена и от разкрития за незаконно подслушване на политически опоненти. Вчера прокуратурата съобщи, че е иззела 350 000 незаконни бюлетини в печатница.