Измамник три години в затвора заради общинско жилище

Крими

14-05-2013, 15:20

Снимка:

АРХИВ© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Взел 18 000 лева, за да съдейство на семейство да бъде настанено в общинско жилище

 

3 години ще лежи в затвора 26-годишният М. Иванов заради измама. Взел 18 000 хиляди, за да "помогне" на едно семейство да получи общинско жилище. Близо година ги лъгал, че може да им уреди настаняването.

Семейството живеело на квартира във Варна и чрез общ познат се свързало с подсъдимия младеж. Той уверил двамата съпрузи, че познава добре процедурата за отдаване под наем на общински жилища, като им обещал до няколко месеца да придвижи всичките им документи за настаняване. Подсъдимият обяснил какви документи трябва да представят те за кандидатстване и оставил мобилния си телефон, за да се свържат с него, когато са готови с окомплектоването на книжата и успеят да съберат 8 000 лв. Тази първоначална вноска за "услугата", заедно с комплекта документи, била предадена на подсъдимия срещу запис на заповед. При няколко срещи впоследствие подсъдимият показвал жилищни сгради, където евентуално се очаквало освобождаване на общински апартаменти от наематели.

Стигнало се до там, че през април 2010 г. дори завел семейството на оглед в конкретен апартамент, с уговорката че същия ден може да им бъде предоставен. За целта двамата съпрузи трябвало още същия ден да се срещнат пред кметството в район "Младост" с подсъдимия, като му предоставят останалите 10 000 лева.

При срещата пред кметството подсъдимият взел парите и влязъл в сградата, а потърпевшите останали да изчакват навън да бъдат извикани за подписване на настанителната заповед. След като Иванов дълго време не се появил, потърпевшите започнали обезпокоени да му звънят на мобилните номера, но телефоните на подсъдимия били изключени и те разбрали, че са жертва на измама.
26-годишният Иванов е осъждан. Районният съд определи той да търпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим. Той бе осъден да заплати на измамените 18 000 лв. за причинените имуществени вреди, заедно със законната лихва. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15 дневен срок.