Нов скандал. Прокурори пишат до бТВ: Нищо не е вярно за Костинброд

Най-доброто от печата

15-05-2013, 08:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Писмото било подписано от„група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани"

В редакцията на бТВ е получено писмо, подписано от Борислав Сарафов - така се казва заместник-главен прокурор, в което се заявява, че прокуратурата е била употребена от „политико-олигархичната прослойка" във връзка с откритите 350 000 бюлетини в Костинброд.

„Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините," се обяснява в писмото. В текста се посочва, че авторите му са „група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани".

„Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа," се казва още в мейла.

„От години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите," пише в писмото.

Към текста има прикачени копия от документи. Първият е сигнал на бившия депутат от левицата Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май, според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите".

Вторият съдържа обясненията на собственика на печатницата Йордан Бончев, на служителите във фирмата Георги Иванов и Ивайло Димитров относно броя на отпечатаните бюлетини. Има и заключение на експерт - Божидар Василев, в което се казва, че тейните обяснения са оправдани и намереното е макулатура - технологичен брак.


Третият е постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата на „Мултипринт" в Костинброд.

А четвъртият е отново сигнал от Мая Манолова за подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на „Информационно обслужване" Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.

На този етап се търси Борислав Сарафов за отговор по случая.