Възстановиха движението на ГКПП "Капитан Андреево"

Протестът на турските превозвачи е преустановен

Преустановен е протестът на турските водачи на товарни автомобили, на главния път към ГКПП "Капитан Андреево". Възстановено е пропускането на леки коли, автобуси и микробуси, съобщи главен комисар Захарин Пенов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Турските превозвачи, обаче, плашат с нова блокада на пътя, ако до 17 ч. не постигнат споразумение с българските си колеги.

Преди около два часа, на 4 км преди пункта, турски шофьори блокираха пътното платно към граничния пункт в знак на контрапротест срещу блокадата на товарните автомобили от страна на българските превозвачи. Турските шофьори недоволстваха, че от вчера българските превозвачи спряха движението на товарни автомобили като протест срещу тенденциозния тормоз от турска страна.

Bulgariautre.bg напомня, че родните превозвачи поискаха премахване на едностранно въведените от Турция ограничения за продължителността на курсовете, заради което десетки автомобили стояха с дни на ГКПП-та, както и изискването за количество гориво в резервоарите.

Това стана в следствие на тенденциозният тормоз и негативно отношение от страна на турските митничари. Изискванията на българските шофьори бяха и за това да не се изисква от турската страна наличие на печати в бордовите дневници от вътрешните митници и граници на страните от Европейския съюз и да се спре "поставянето на българските превозвачи в неравностойно положение спрямо останалите."

По личните указания на премиера и министър на външните работи Марин Райков, посланикът на България в Анкара направи категорична интервенция пред съответните институции в Турция. Вследствие на това от турска страна бяха дадени указания за вдигане на всякакви рестрикции по отношение на българските превозвачи на територията на Република Турция.