По-ниска такса за категоризация на туристически обекти, но срочна

Туризъм

21-05-2013, 10:23

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Бум на случайни превози от Украйна и Беларус към България

Бум на туристи от Украйна и Беларус се очаква през този летен сезон. Увеличението се наблюдава още от началото на тази година, но успореднно с него увеличение има и в броя на случайните превози към страната ни.

Данните на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" извесе в Бургас, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Данните сочат, че от Украйна те са близо 2 000 от началото на тази година, което е с близо 1000 повече спрямо тези през 2012 година.

Същевременно заместник-министърът посочи, че за Беларус квотата също е увеличина почти двойно повече.

"Проблемът е, че от „Автомобилна администрация” са обезпокоени, че предвид ръста на туристите от тези страни, квотите ще се окажат ниски”, обясни Маринов.

Той се обърна с призив към браншовите асоциации в региона, да предоставят информация на Външно министерство за записванията и очакванията за ръст от тези пазари, за да не се стига до недостиг на подобни разрешителни.

"Предвижда се значително намаляване на таксите за регистриране на туроператори и турагенти, а таксите за категоризация  на туристическите обекти също ще бъдат намалени, те обаче от безсрочни, ще станат с 5-годишен срок”, допълни Маринов.

По думите му, сред наредбите, които предстои да бъдат приети до три месеца са тази за категоризация на туристически обекти, наредбата за извършване на туроператоркса дейност, тази за ученическите пътувания и безопасност на ски-пистите.