ВИДЕО: В Столипиново "беден" длъжник няма за гараж, появи се с Ауди ТТ

Мисия Пловдив

28-05-2013, 12:20

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Скандал в гетото! Общината бута незаконни постройки

Лют екшън се разигра в дебрите на най-голямото ромско гето на Балканите Столипиново. Опит на отдел „Незаконно строителство” в район „Източен” да премахне незаконен обект на ул. „Крайречна” започна със скандал. Когато собственикът Николай Ангелов видя, че електроженист реже гаража му, се нахвърли върху общинските служители: „Само искате, нищо не давате. Спрете! От 3 месеца нямам работа, за това не можах да платя”. Търговията на Ангелов с железни врати и орнаменти секнала, оплака се той.

След проверка се оказа, че той дължи 560 лева за гаража си. Немотията обаче не попречи 400 от тях да намери мигновено. "Защо не платихте вчера?", попитаха от общината. "Защото ей сега намерих парите", тросна му се некоректният данъкоплатец.

Пред блока се появи лъскаво Ауди ТТ, а от него синът на Ангелов слезе с валсова походка и прозявка. "Айде да ви давам колкото пари искате и да си ходите!", каза той на общинските служители с императивен тон.

 

 

В крайна сметка стана ясно, че затрудненият финансово гражданин ще запази гаража си като още днес ще внесе в общината 400 лева, а останалите 160 лева може да плати на вноски.

От 3 месеца в районното кметство се занимават с неизрядния длъжник. Изпратен му е констативен акт, редица предупреждения, а преди 2 седмици и заповед за принудително премахване на незаконния гараж.

"Само двама служители сме за целия „Източен", оплака се Йовка Гудева от отдел "Незаконно строителство". "Мислите ли, че физически е възможно да въведем ред в цяло Столипиново? Да не говорим колко е дълга процедурата и колко месеца отнема, докато се стигне до събарянето на един обект", допълни тя. 

Общината стартира акция за премахване на 100 незаконни временно преместваеми съоръжения и търговски обекти, съобщи Николай Чунчуков, зам.-кмет на район „Източен”. Много от местата, където са построени постройките няма схеми, собствениците от години не плащат такси на общината. „Очакваме отпор, но е крайно време да въведем ред. Обявени са търговски места в „Столипиново”. Който иска може да дойде в кметството, да си избере място, да постави обекта и да заплати съответните такси”, добави той.  

Загубите от неплащане на таксите за район „Източен” тепърва ще бъдат изчислени.

Това е първата акция на района за 2013 г. и ще продължи 10 дни. В зависимост от броя на обектите, от кметството ще решат дали да предприемат следващи. 40 % от длъжниците са  платили борчовете към „Източен” след предупрежденията за принудително събаряне. Други чакат да чуят електрожена пред входа си и тогава се втурват да спасяват гаража или павилиона си.

Ако вдигнатите гаражи са на неизвестен извършител се държат в депо, докато някой не ги потърси. Миналата година са складирани 80 такива.