Захладнява утре, идат облаци и гръмотевици

Животът

30-05-2013, 18:21

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Условия за градушки в Родопите

През нощта в страната ще прониква по-хладен въздух. Облачността ще бъде по-често значителна и на места ще има краткотрайни превалявания, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. По-съществени ще са валежите в Централна България, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН.

В Пловдив и региона утре преди обяд отново ще се развие купесто-дъждовна облачност. Тя ще бъде по-мощна в следобедните часове и ще обхване по-голяма част от района. По-съществени валежи придружени от гръмотевици и усилване на вятъра ще има в Родопите и източните райони на Южна България, както и районите ,близки до Стара планина. Има условия за градушки. Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса. 

Над Черноморието ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми, вятърът временно ще се усили. Максимални температури по крайбрежието - между 22° и 25°. Температурата на морската вода е от 14° в най-северните райони до 20° - в южните. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания от дъжд, но с нахлуването на студен въздух от северозапад, по високите части на Рила и Пирин ще завали сняг. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът по откритите и високи части ще е силен и бурен, отначало все още югозападен, но постепенно ще се обърне от запад-северозапад; в по-ниските части вятърът ще е умерен. Максимална температура на 1200 метра - около 14°, на 2000 метра: 6°-7°.

В събота ще има променлива облачност, само на отделни места е възможно за кратко да превали. След обяд вятърът временно ще се ориентира от югозапад и дневните температури слабо ще се повишат. През следващите дни отново в часовете около и след обяд ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи, възможни са и гръмотевици. В началото на следващата седмица в Дунавската равнина и източните райони ще духа слаб до умерен вятър от северозапад-запад и дневните температури ще бъдат малко по-ниски.