Три години затвор за пиян шофьор, ударил жена на тротоара

Крими

31-05-2013, 17:17

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Трябва да плати и 60 000 лв. кръвнина

3 години лишаване от свобода при 5 години изпитателен срок получи 34-годишен добричлия за причинена в пияно състояние смърт по непредпазливост на пътя на 54 годишна жена.
Подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Той трябва да заплати и 60 000 лв. кръвнина на сина на починалата.

Според обвинителния акт на 02.09.2012 г. вечерта подсъдимият изпил 2 литра бира у дома си, след което отишли със съпругата му на гости. Там той изпил още 150 грама ракия. Около полунощ семейството решило да се прибере. Качили се в автомобил „Фиат”, управляван от Светлин. Първоначално колата се движела по булевард със скорост не повече от 60 км в час. За да избегне няколко шахти водачът се престроил от лявата в дясната лента за движение в своята посока. При тази маневра той изгубил контрол над автомобила.

В същото време по десния тротоар вървели четирима души, сред които пострадалата и синът й. Жената се намирала най-близо до колата от десния край на платното за движение. Автомобилът се отклонил на дясно и се качил с десните си колела върху затревената част на десния тротоар. Там предната дясна част на „Фиат”-а се ударила в  стоманен стълб от тролейбусната ел. мрежа. Непосредствено след това, последвал втори удар между предната дясна част на лекия автомобил и пострадалата.

Веднага след удара, подсъдимият спрял в дясната лента за движение на булеварда, слязъл и отишъл при пострадалата, която лежала по гръб на тревната площ.  След няколко минути пристигнали полицаите и екип на „Спешна помощ”, който откарал пострадалата в добричката болница. Тя била лекувана там до 05.12.2012 г., когато починала.

Вещите лица са установили, че не е налице пряка причина от настъпилата катастрофа и смъртта на 54-годишната жена, но е налице причинно следствена връзка между настъпилото ПТП и получените травматични увреждания, довели до залежаване на пострадалата и възникналите усложнения, вследствие на което е настъпила нейната смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.