Изтеглиха 150 лекарства от пазара поради ниски цени

Нужно било преструктуриране на цялата система, твърдят търговци

Над 150 лекарства са изтеглени от родния пазар през миналата година, съобщиха от Българската асоциация на търговците на едро на лекарства за "Дарик".

Причината - цените на тези медикаменти са станали толкова ниски в България, че не представляват интерес за производителите на лекарства.

Това са основно лекарства за онкологични и кардиологични заболявания. Липсата им се компенсирала много трудно - донякъде с генерични медикаменти, както и с нови регистрации, на каквито от бранша се надяват.

Според търговците на лекарства не намаляването на цените на медикаментите е начинът да бъдат намалени разходите в здравеопазването. Нужно било преструктуриране на цялата система.

"Всеки, който идва на власт обаче, си дава сметка колко е трудно това преструктуриране и се захваща с цените на лекарствата", заяви Димитър Димитров, президент на асоциацията. По думите му промяната на тези цени сама по себе си крие определени рискове и много от тях са с негативни последици.

"Все пак съществуват механизми това да се случи и един от тях е чрез намаляване на ДДС за лекарствата, а не на надценките на лекарствата, които и без това преди година бяха намалени с 2%", добави Димитров.