Идва ли водният апокалипсис у нас? Дунав започна да се покачва

Региони

06-06-2013, 08:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавата така и не финансирала укрепване на диги край Свищов

Проливните дъждове в Западна и Централна Европа, които докараха невиждани скоро толкова големи наводнения, няма как да не се отразят и у нас.

Река Дунав край Свищов покачва нивото си, което буди неспокойствие в крайбрежните градове и села, съобщи БНТ.

Най-притеснени от прииждащата вода са жителите на село Вардим, чийто дворове се наводняват при всяко повишение на нивото. Причината е неукрепената дига край Свищов.

Тя е трябвало да бъде укрепена още миналата година,  от общината в Свищов изготвили проект, но държавните институции така и не отпуснали необходимите 5 млн. лв.

"Дали сме всичките си средства, изготвен е проект, трябва само финансиране и да бъде осъществен", заяви Сенка Добрева, кмет на селото.

"Очаквахме лятото да стартира този проект за изпълнение. Но както обичайно се получава, ние бяхме излъгани", посочи и Станислав Благов, кмет на община Свищов.

"Когато дойде водата, мазите, парното - всичко се пълни с вода. Като се повиши водата, брегът се събаря", добавят и жителите на селото.

МОСВ пък очаква покачването на Дунав да започне по-сериозно в края на седмицата. От министерството обявиха жълт код за опасност от наводнение.