62% от първолаците ще получат по 250 лв. еднократно

Общество

06-06-2013, 09:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Решиха: 310 лв. майчински от 1 юли

Това обеща социалният министър Хасан Адемов

"Профилът на това правителство не е профил на правителство, което раздава готовите пари на данъкоплатеца. Този социален пакет има за цел да направи една крачка напред и да помогне на хората, които са най-зле да се подготвят за зимата". Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов по повод увеличението на майчинските със седемдесет лева от 1 юли.

Вчера Министерският съвет прие пакет от мерки в социалната сфера. Предвижда се правителството да увеличи майчинството на 310 лв. Обезщетенията са само за осигурените майки и се изплащат от НОИ. Предвижда се още и увеличение на еднократната целева помощ за учениците от първи клас на 250 лв.

"62% от всички първолаци ще получат такава подкрепа", посочи Адемов.

По думите му правителството се опитва да се справи с бедността и с кризата само и единствено с мерки на "изхода".

"Ако погледнем структурата на безработните в България, ще видим, че те са с ниско или основно образование - те са аутсайдери на пазара на труда. За да не продължи това, идеята, която развиваме, е когато се получават социални помощи, те да бъдат обвързани с форма на квалификация или ограмотяване. Втората социална защитна мрежа на държавата е социалното подпомагане. В условия на криза трябва да подпомогнем предприемчивите и да дадем възможност на бизнеса да се развива. Увеличаването на социалните права и придобивки минава през икономическия растеж", каза още министърът на труда и социалната политика.