Миграцията на депутати - възможна и в 42-ото НС

ГЕРБ заподозря, че парламентарното мнозинство иска да си създава подкрепяща група отцепници

Въпреки заканите да пребори парламентарното номадство, днес БСП
се отказа от промените в правилника на Народното събрание, които трябваше да ограничат възможността депутатите да мигрират една парламентарна група в друга или да създават нови образувания в НС, с които да подменят вота на избирателите.

След предложение на Христо Бисеров от ДПС тези текстове отпаднаха.

От ГЕРБ прозряха зад този факт опит на парламентарното мнозинство да създаде нова парламентарна група, съставена от отцепници от Атака, която да подкрепя правителството. „Така партията на Сидеров ще бъде „истинска опозиция”, а БСП няма да бъде обвинявана в Европа, че е подкрепяна от националисти”, обясни Димитър Главчев от ГЕРБ.

С промени в Закона за партиите ще се спре единствено практиката след напускането на парламентарната група, депутатът да продължава да взима държавна субсидия. Парите ще остават в касата на парламентарно представената партия.

Припомняме, че справянето с миграцията на народни представители беше един от първите неща, с които обяви, че ще се справи червената депутатка и зам.председател на парламента Мая Манолова. Номадството беше проблем и за минали Народни събрания. 41-ото ОНС също се заканваше да спре митарствата на народни представители из парламентарните групи. По ирония, обаче, точно по негово време избухнаха най-големите скандали с депутати номади. Обвиненията бяха, че благодарение на субсидията, която следваше народния представител, управляващата партия си купува лоялността на депутатите, напуснали партиите, с които са избрани в НС.

Работата по новия правилник на парламента продължава.